У Федерацији БиХ пресуда Караџићу дочекана аплаузима

Изрицање другостепене пресуде првом председнику Реублике Српске Радовану Караџићу, које је с изузетном пажњом праћено у свим земљама региона, у Федерацији Босне и Херцеговине, дочекана је истовремено аплаузима и сузама, уз оцену да је она историјска и очекивана. У Републици Српској оцењују да пресуда није утемељена на праву.

У главном граду БиХ све је било у знаку пресуде Караџићу, која је на бројним местима у том граду и другим градовима широм БиХ праћена колективно.

Ратни командант Сребренице, Насер Орић, којег Србија потражује због ратног злочина над српским цивилима на подручју те општине, изјавио је за Аваз да је Караџић заслужио да, како је рекао, "труне у затвору".

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине, Шефик Џаферовић, оценио је да је пооштрена казна доживотног затвора за Радована Караџћа заслужена и да, како је рекао, "жртве његових злочина као и цели цивилизовани свет могу бити задовољни".

Тврди да је правда делимична јер пресудом није осуђен и за "геноцид почињеним у другим општинама".

Наша странка у БиХ је оценила да је пресуда Караџићу прилика за отклон целог друштва од свих злочиначких идеологија, те да је њоме Међународни резидуални механизам за кривичне судове "потврдио одговорност ратног политичког лидера ...".

Независни блок БиХ је оценио да "величање Караџића и Младића значи величати Хитлера и Ајхмана".

Радио Сарајево јавља да је данашња, како наводе, "коначна доживотна правоснажна пресуда Радовану Караџићу важна за Босну и Херцеговину и њену будућност".

Босанскохерцеговачки редитељ, Харис Пашовић, који је у Хагу пратио изрицање пресуде за Аваз је оценио да је, како је рекао, "ово велики дан, не само за жртве већ и за човечанство, цивилизацију".

Сарајевски медији су пренели да су породице жртава геноцида у Сребреници великим аплаузом дочекале пресуду Караџићу, а Мајке Сребренице у Поточарима су, како се наводи, "заплакале од среће", јер су дочекале "минимум правде". Оне су, наводи се изрицање пресуде пратиле у Меморијалном центру Поточари, где је било организовано колективно праћење процеса у Хагу.

Демократска фронта, странка хрватског члана председништва БиХ Жељка Комшића, сматра да је овом пресудом, како кажу, "само делимично задовољена правда".

СББ, странка Фахрудина Радончића је саопштила да је, како су навели, "монструм заслужио смртну казну!".

Потпредседница Удружења Жена Сребренице, Нура Беговић, изјавила је да је пресуда Караџићу задовољавајућа, али да, како је рекла, остаје жал што није проглашен кривим за геноцид и у других седам општина БиХ.

Нермин Никшић, председник Социјалдемократске партије БиХ сматра да је доживотни затвор за Радована Караџића једина могућа казна како би се жртвама осигурао минимум правде.

Реаговања из РС: Прсуда није утемељена на праву 

С друге стране, представници Републике Српске оштро су реаговали на пресуду изречену Радовану Караџићу, оценивши да поштрена казна доживотног затвора у другом степену у односу на изречену у првом степену када је осуђен на 40 година затвора, није утемељена на праву.

За председника Владе Српске Радована Вишковића оваква пресуда је очекивана. Истиче да је њоме потврђена досадашња пракса Хашког суда у процесима који су вођени против Срба. Вишковић каже да је то политички суд, а не онај који суди по правди.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је пресуда Радовану Караџићу могла да се очекује и истакла да радом Хашког суда није постигнуто оно што је требало, јер народи у Босни и Херцеговини нису ближи једни другима. 

Овом пресудом потврђено је уверење народа Републике Српске да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан да би Србе и њихове лидере прогласио искључивим кривцима за рат у Босни и Херцеговини, изјавио је председник НСРС Недељко Чубриловић.

Из борачких удружења поручују да је реч о срамној одлуци Хашког трибунала и да је њоме још једном поврђена апсолутна пристрасност и нетрепељивост према српском народу.

Из Српске демократске странке саопштено је да је реч о неутемељеној и скландалозно неправедној пресуди.

Председник Уједињене Српске Ненад Стевандић, поручио је да ће пресуде Хашког трибунала у историју ући као инструмент силе, а не правде.

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оценио је да ће се, након овакве пресуде, српски народ суочити са великим притисцима, због чега мора бити јединственији у Републици Српској него до сада.

Пресуду су одбацили и у Организацији старешина Војске Републике Српске, поручивши да ће Радован Караџић остати личност која је током Одбрамбено-отаџбинског рата исказала висок степен одговорности, патриотизма, часности и хуманизма према противнику, дајући несебичан допринос одбрани српског народа и стварању Републике Српске.

Међународни представници о пресуди

Поводом предуде Караџићу огласили су се и представници међународних институција. Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да данашња пресуда потврђује индивидуалну одговорност, а не колективну кривицу и да би требало да донесе олакшање свим, како је рекао, поштеним људима.

"Нема лоших народа, само лоших појединаца", нагласио је Инцко.

Портпаролка Евроске уније Маја Коцијанчић каже да ЕУ у потпуности поштује одлуке Међународног механизма за ратне злочине.

Позвала је лидере са Запдног Балкна да подрже одлуке међународних трибунала и да не доводе у питање непристрасност процеса одлучивања.

Британски министар спољних послова Џереми Хант оценио је да је пресуда Радовану Караџићу значајно достигнуће за међународну правду и да шаље "снажну поруку" да ће они који почине злочине одговарати за своје поступке и бити кажњени у складу с тим. 

Председавајући Радне групе за Западни Балкан у Европском парламенту Едуард Кукан каже да изрицање финалне пресуде Караџићу означава "крај најтрагичније скорије историје Европе".

Посланица Европског парламента Тања Фајон каже да пресуда не може вратити животе и изцелити ране, али да може донети правду и бити подсетник у циљу борбе за мир.

Заменик директора организације за заштиту људских права Амнести Интернешенел Масимо Морати оценио је да пресуда Караџићу шаље снажну поруку свету.

Реаговала је и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић која је навела да пресуда Радовану Караџићу не може вратити у живот десетине хиљада жртава и ублажити бол њихових породица, али мора послужити "као трајна опомена о погубности великорпске политике".

Хрватска влада поздравила је пресудуи сматра да је на основу доказног материјала и других пресуда треба повезати и с политичким и војним врхом тадашње Савезне Републике Југославије, под вођством Слободана Милошевића.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта у изјави за јавност оцењује да је казна доживотног затвора Радовану Караџићу дубоко неправедна и да је уперена против српског народа. 

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић казала је да је у одлуци Хашког суда правда преовладала и да је борба против порицања ратних злочина сада важнија него икада.

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс изјавио је да би био изнанађен када би Ратко Младић имао успеха са својом жалбом, након данас изречене пресуде Радовану Караџићу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво