Адвокати о пресуди Караџићу

Казна од 40 година или доживотни затвор – за Радована Караџића је мала разлика, оцењују адвокати Бранислав Тапушковић и Слободан Зечевић. Они су гостујући на РТС-у истакли да је другостепена пресуда Жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу првом председнику Републике Српске, Радовану Караџићу – један од начина да се задовољи јавност.

Адвокат Бранислав Тапушковић, некадашњи "пријатељ суда" у Хашком трибуналу, каже да се и после пресуде чињенично стање није промењено ни у чему.

"Ово је једна слободна процена. Они су дали разлоге на бази онога што је утврђено до сада, и на основу тога су изрекли казну. Човеку од 73 године изрећи доживотни затвор, то је само да се задовољи захтев жртава. Не бих то да процењујем. У сваком случају ово је нешто што би могло да се окарактерише као неминовност. С обзиром на то да је  неколико њих добило доживотни затвор за Сребреницу", наводи Тапушковић.

Адвокат Слободан Зечевић, један од бранилаца хашких оптуженика, сматра да се са аспекта Караџића мало тога мења.

"Доживотна казна или 40 година затвора – мала је разлика у томе. Ово је политички мотивисано да би се задовољила јавност БиХ, да казна од 40 година оде на доживотну", казао је Зечевић.

То је, каже Зечевић, била једина друга замерка коју је јавност у Федерацији имала против председника Караџића.

Тапушковић сматра да је Караџић могао да зна шта се догађа у Сребреници, да то није спречио, али не и да је наређивао стрељања.

"Отпале су геноцидне намере за остале општине. Није утврђена релација између Војске Југославије и Војске Републике Српске. Чињенично се није променило ништа, сем што су процењивали да казна није адекватна", наводи Тапушковић.

Према његовим речима, околности су, комплетно гледане, довеле до одлуке која ће постићи нешто у вези са захтевима жртава.

"Ако је ово логика судских већа, претпостављам да можемо да очекујемо исти резултат и код генерала Младића", сматра Слободан Зечевић.

Тапушковић, међутим, сматра да неће бити тако код Ратка Младића.

"Младић је друга прича. Ја бих волео да он дочека крај процеса, али код њега је проблем здравствено стање", наводи Тапушковић.

Двоструки аршини Трибунала: 161 оптужен, 70 одсто осуђених су Срби

Тапушковић каже да није битан број људи који су одговарали, или да су то превасходно Срби, већ да је постојао оружани сукоб.

"Ја знам поуздано колико је злочина извршено у Сарајеву, не од бомби, него од стране људи које нико није процесуирао. Многима се прогледало кроз прсте. Ако је неко одговарао, то је за по једно убиство, а не за масовне злочине. То су двоструки аршини који су постојали током рада тог Трибунала. Ти аршини боле", казао је Тапушковић.

Слободан Зечевић објашњава да тврдње тужилаштва у оптужници нису везане за оно што судско веће у пресуди утврђује. Те тврдње су, каже, тврдње једне од страна.

"Чини се да је тужилаштво по етничком принципу оптуживало различите етницитете за различите злочине. У томе је политичка димензија Хашког трибунала", рекао је Слободан Зечевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2019, 07:29) - Darko [нерегистровани]

Haška pravda

A šta smo kao "Mali Rusi" drugo i mogli očekivat od Haškog suda i pravde, nego dvostruke aršine, proglašenje za jedinog krivca za ratove na prostoru bivše SFRJ (a vi ono nećete u NATO, bad boys!?) nekažnjavanje krivaca za zločine nad Srpskim žrtvama, itd, itd...

(четвртак, 21. мар 2019, 01:46) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

NATO bombama a HAG presudama prema SRBIMA.
Zapadna Demokratija””