Ухапшен "доктор Франкенштајн"

Доктор Јусуф Сонмез, "главни хирург" у операцијама вађења органа на Косову, ухапшен у Истанбулу. Сонмез учестовао у међународној мрежи трговаца људским органима. Дик Марти тврди да су све афере са крађама органа организовали исти људи.

Турска полиција привела је у Истанбулу доктора Јусуфа Сонмеза, због сумње да је учествовао у операцијама вађења органа на Косову као део међународне мреже трговаца људским органима, јавила је турска агенција Анадолија.

Хапшење Јусуфа Сонмеза у турским медијима објављено је под насловом: "Ухапшен доктор Франкештајн".

Тужилац ЕУ Џонатан Рател изјавио је прошле седмице да је великом броју сиромашних људи који су долазили из иностранства на Косово обећавано да ће добити новац у замену за продају бубрега. Они би пристајали на операције, а органи су, потом, илегално продавани.

Еулекс је крајем прошле године подигао оптужнице против седам особа наводно умешаних у међународну трговину органима у којој је турски лекар био централна личност, односно особа која је обављала операције на људима који су органе продавали.

"Донатори" су из Русије, Молдавије и Казахстана. У Приштину долазили због обећања да ће им бити плаћено по 20.000 долара за органе, али већина никада није добила никакву надокнаду, наводи се у оптужници коју је начинило тужилаштво Еулекса.

Операције су обављане у приштинској клиници "Медикус", а шеф читаве операције био је професор на Приштинском универзитету Лутфи Дервиши. Први човек клинике био је његов син Арбан, а међу ухапшенима је још и бивши званичник косовског министарства здравља Иљир Речај.

Еулекс је и расписао међународну потерницу за Сонмезом, наводећи да је читав посао "уговорен" на међународној конференцији лерака у Истанбулу, 2006. године.

Клиника "Медикус" се помиње и у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија у делу који се односи на крађу органа Срба и Албанаца заточених у тајним затворима ОВК, на северу Албаније.

"Када је било потврђено да су хирурзи спремни за операције, заточеници су појединачно извођени из сигурних кућа, убијани, а њихова тела су брзо пребацивана у клинику", наводећи да су у случај клинике "Медикус" у Приштини и у та убиства умешане исте особе.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(среда, 12. јан 2011, 12:25) - Novosadjanin [нерегистровани]

Zlocin

Mislim da ce se to zaboraviti, kao i svaki drugi zlocin nad Srbima, jer Srbi sve zaboravljaju.

(среда, 12. јан 2011, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

tuzno

ne verujem nikada da se tako nesto moglo desiti tamo

(среда, 12. јан 2011, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

adrijana

ma daj ne zezate znati i sami da to nije logicno da se desi ne moze da se desi u nekoj druoj velikoj i bogatijoj drzavi a komli na kosovu to su babske price znate vi srbi dobrooooooooooooooo

(среда, 12. јан 2011, 11:39) - Zeus [нерегистровани]

Zalost

Ja mislim gde god ima nestalih lica,vec je tako nesto slicno dogodilo !!!

(среда, 12. јан 2011, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na opa

koliko je samo visokih zvaničnika eu, amerike i drugih zemalja znalo za ove zličine, ali su samo zatvarali oči(jer su i oni sami umešani)...sada neka svet vidi ko danas vodi tzv. državu kosovo, koja je naravno nelegalna i teroristička

(среда, 12. јан 2011, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Sve se ovo radi...

... jer su zrtve bili i neki ne-Srbi. Za to sto su Srbe kasapili dobili su nagradu.

(среда, 12. јан 2011, 09:43) - Spartacus [нерегистровани]

Preuranjena Euforija

O uhapsenom se ovdje govori kao kriminalcu i prevarantu, koji je lakovjernim donatorima organa, obecvao visoke cijene. Turska policija ga je uhapsila na osnovu medjunarodne potjernice Euleksa kao kriminalca kakvih ima ne samo na Kosovu. Ovo hapsenje nije vezano sa Martijevim izvjestajem, nego je autor u drugom dijelu gornjeg teksta samo tematski povezao aktuelne dogadjaje.
Zato je prerano za euforiju, jer akteri "zute kuce" imaju zastitu "Bijele kuce".

(среда, 12. јан 2011, 08:59) - allbanac kosova [нерегистровани]

treba nobel za medicinu

kad se spasava neki acient to je dobro to je humano to su radili i zutoj kuqi i u medikus nema nista lose samo treba da im se plati na donatore organa i u beograd se to vrsi u zagreb svugda a zasto ne u kosovu imamo strusnjake za to nek se ludi spasavaju

(среда, 12. јан 2011, 05:26) - anonymous [нерегистровани]

da, da...

ako su srpski političari, iz tog vremena, završili u hagu, onda i mnogi političari sa zapada bi trebali da odgovaraju za sve što se dogodilo.

(среда, 12. јан 2011, 02:46) - anonymous [нерегистровани]

kkkkk

pa ljudi kojima su vadjeni orani su dobrovoljno pristajali i procitaj odakle su ljudi