О Ганићевој одговорности

Ејуп Ганић и Хасан Ефендић руководили су масакром над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици, маја 1992. године, у Сарајеву, изјавио ратни министар полиције БиХ Алија Делимустафић у исказу пред Војним судом у Београду, датом 2002. године.

Ратни министар унутрашњих послова Босне и Херцеговине Алија Делимустафић рекао је у исказу пред Војним судом у Београду, да су Ејуп Ганић и Хасан Ефендић руководили масакром над припадницима Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, маја 1992. године у Сарајеву, пише бањалучки "Глас Српски".

Лист наводи да је Делимустафић у изјави датој 29. јануара 2002. године навео да је Ганић, тада ратни члан Председништва БиХ, 3. маја именовао Одбор за размену председника државе (Алије Изетбеговића) и команданта Друге војне области ЈНА.

"Ганић је био у улози врховног команданта војске, као председник Председништва, док су Ефендић (тада командант Територијалне одбране, ТО, БиХ), Сефер Халиловић, Мустафа Хајрулаховић звани Талијан, Заим Бацковић звани "Заги", Јован Дивјак, Фикрет Муслимовић и Керим Лончаревић били његови помоћници. Штаб је стално дежурао у Председништву", навео је Делимустафић.

"Све време, у председништву је, заједно са Ганићем био син Алије Изетбеговића, Бакир Изетбеговић", рекао је Делимустафић у изјави датој пре осам година војном истражном судији у Београду, у оквиру истраге у предмету који је заведен под бројем КИ 651/93.

Тужилаштво за ратне злочине Србије је предмет "Добровољачка" преузело од Војног суда у Београду.

Прекршен споразум и злочин

Злочин у Добровољачкој улици је уследио пошто је у команди ЈНА у Лукавици задржан муслимански лидер и председавајући Председнишства БиХ Изетбеговић.

У тространом споразуму између ЈНА, мировне мисије Уједињених нација (УНПРОФОР) и руководства у Сарајеву, тачније Ганића, договорено је да се на безбедан начин евакуише Друга војна област, а да Изетбеговић и његова пратња, у којој су били његова кћерка Сабина и садашњи лидер Социјалдемократске партије (СДП) у БиХ Златко Лагумџија, буду ослобођени.

Међутим, Ганић и Ефендић одлучили су да буде пропуштено само возило у којем се налази Изетбеговић и командант Друге војне области генерал ЈНА Милутин Кукањац, а да остатак колоне у повлачењу буде пресечен и нападнут. То је учињено, иако је и Изетбеговић дао другачије обећање, наводи "Глас Српски".

"Директну наредбу је дао Ганић и командант Штаба одбране ТО. Све је било под њиховом командом. Та команда за напад је снимљена, она постоји као и многи други докази. Када се водио тај разговор, Ганић је рекао генералу Милану Аксентијевићу, који је био посредник између нас у команди и Ганића, да смо ми заробљеници и да немамо шта да тражимо, него само да прихватимо услове које је он поставио", навео је раније "Гласу Српске" кључни сведок злочина и припадник колоне која је нападнута у Добровољачкој, генерал ЈНА у пензији Душан Ковачевић.

Према његовим речима, постоје и снимци где он то јавно каже. "Ганић је наредио својим потчињенима да се Добровољачка блокира и да нас све побију. Рекао је: 'Запалити и побити, нико неће проћи пре доласка УН'", тврди Ковачевић.

Мекензи: Најстрашнији дан у мом животу

Главнокомандујући УНПРОФОР-а, генерал Луис Мекензи у својој књизи "Мировњак: Пут до Сарајева", подсећа бањалучки лист, записао је да је, када је у оклопном возилу довезао Изетбеговића и његову пратњу у команду на Бистрику, тамо затекао Кукањца да пије кафу са замеником министра полиције БиХ Јусуфом Пушином.

Канадском генералу Мекензију је објашњено да Пушина жели да буде у Изетбеговићевој пратњи од Бистрика до зграде Председништва.

"Радио-везом позвали су ме из мог штаба и саопштили да им је Ганић рекао да је договор пао у воду. 'До врага, о чему то говорите', повикао сам у микрофон... Отишао сам до председника Изетбеговића и питао га: 'Коме да верујем, вама или Ганићу?' 'Генерале Мекензи, имате моју реч и реч нашег војног команданта', одговорио ми је. Радио-везом саопштио сам штабу: 'Полазимо. Реците то Ганићу'", навео је Мекензи.

Према Мекензијевим речима, "Ганићева наредба коју је саопштио командантима ТО Ефендићу и Муслимовићу, а они пренели јединицама на терену, гласила је: 'Пустите да прођу бела УН возила, а онда нападните.'"

Генерал је навео да је напад почео одмах чим су договорено место прошла возила УН, у којима су се налазили Мекензи, Изетбеговић, Кукањац и Изетбеговићева пратња.

Мекензију су јавили да је зачеље колоне нападнуто. "После неколико минута, вође ТО вратиле су се у своје јединице дуж нашег конвоја. Али штета је већ била учињена. Око 200 војника ЈНА је нестало. Касније сам открио да су их војници ТО заробили и одвели са собом. Све оружје и сву опрему су запленили, шест официра ЈНА су хладнокрвно побили. Десет војника УН спречило је масовно проливање крви, што је била слаба утеха... Ово је био најстрашнији дан мог живота," записао је Мекензи.

Убијена 42 војника

Према подацима тима Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраживање и документовање ратних злочина, у нападу на колону војника ЈНА, убијена су 42, а рањена 73 војника и официра ЈНА.

Заробљено је 215 припадника ЈНА који су били изложени психичком и физичком злостављању.

Према изјавама сведока, у нападу на колону учествовали су припадници ТО и тзв. "Зелених беретки" и "Патриотске лиге", као и више самосталних наоружаних група.

Србија је расписала потерницу за 19 држављана БиХ осумњичених за овај злочин. Међу тим лицима су Ганић, члан ратног председништва БиХ Стјепан Кљујић, Хајрулаховић, Бацковић, Дивјак и Ефендић.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 05. мар 2010, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

argumenti

Ovako se treba govoriti kada nešto komentiramo, jasno i kratko.Ako je ovo sve ovako onda ni neki neprijateljski sud nebi mogao zatvoriti oči pred ovakvim stvarima,a kamoli neutralni.Bravo prijatelju na informacijama.Puno pozdrava.
SN

(петак, 05. мар 2010, 08:52) - anonymous [нерегистровани]

"Sarajevo, ljubavi moja"

Da malo raščlanimo to što se dešavalo u Sarajevu.
1. Napad na Dom JNA u Sarajevu (u Domu bilo ukupno manje od 10 pripadnika JNA) iskqučivo ustanova kulture to dobro zna Vehbija Karić i nije predstavljao nikakav vojni cilj.

2. Napad na kolonu sanitetskih vozila na Skenderiji i to tako što je na njih spuštena kontaktna tramvajska naponska mreža i oni su prosto spaljeni, retko preživeli su gađani
puščanom vatrom.

3. Poturanje Alije Izetbegovića da ga Srbi likvidiraju sa ciljem preuzimanja njegove funkcije. Jednostavno se drugačije ne može opisati dolazak Alije u Lukavicu. Treba poslušati samo razgovor Ganića i Izetbegovića preko radio veze.

4. Napad na kolonu UN. Tu kolonu je vodio general Mekenzi i vozila JNA, njeni pripadnici i članovi porodica, su bili u paratnji vozila i pripadnika UN. O statusu snaga UN na teritoriji BiH ne treba posebno govoriti.

5. Ubistva pripadnika JNA koji su bili u koloni UN a posebno ženevskim konvencijama zaštićenih pripadnika sanitetske službe, vidno obelećenih u vidno obeleženom sanitetskom vozilu i ubistvo civila.

7. Ne pružanje odgovarajuće medicinske pomoći povređenim u svim slučajevima koji su gore navedeni.

8. Fizičko maltretiranje i premlaćivanje zarobljenika.

9. Ne sprovodjenje istrage i kažnjavanje odgovornih.

10. Nehuman odnos prema zarobljenim pripadnicima JNA, vodanje kroz Sarajevo u gaćama i sl. što je protivno odredbama ženevskih konvencija.

Treba li još? I kome još treba? Za svaki sud je dovoljno.(петак, 05. мар 2010, 02:00) - БЛ [нерегистровани]

Изручити и судити

Обратите пажњу на онај дио када Заим Бацковић, који се представља као Заги каже отприлике, парафразирам, наредба из врха команде, ниједно возило не смије проћи, све их побијте! У том дијелу Заим Бацковић директно оптужује Ганића јер је он врховни командант! Затим, ови душебрижници који се боје што је Алија заробљен! Погледајте снимак, а и покушаћу да објасним контекст догађаја - преговори у Лисабону завршени, Кутиљеров план прихваћен, прихватио и Изетбеговић и Караџић и Бобан 44% за муслимане, 33 % за Србе, 23% за Хрвате, Алија се враћа у земљу, нико га не чека на Аеродрому, а наши обавјештајци пресрели разговоре са јасним индикацијама да је ова група, Ганић и Бацковић, имала намјеру да ликвидира Изетбеговића, из три разлога, јер су недзадовољни договореним, хоће 100% власти и јер наравно, борба за превласт међу муслиманима увелико траје, треба бити први међу једнакима, и такође то је одличан изговор да се Срби оптуже и да се то узме као повод за рат, понављам нико га од његових не чека на аеродрому, све је јасно као дан! Ако је био заробљен како му се онда обраћају са Предсјениче, зашто га војници салутирају када пролази на кафу са Кукањцем... Није био заробљен, напад је унапријед планиран, ова дјеца су убијена на звјерски начин и неко мора за то да одговара, коначно наком 18 година! Према принципу командне одговорности, општеприхваћеном када су Срби у питању, то треба да буде Ејуп Ганић, а и "Заги" га директно оптужује и ови који су свједочили током 2002. Надам се да ће бити изручен!

(четвртак, 04. мар 2010, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

Србија је наследница СРЈ односно СФРЈ

Са тим у вези и врховни војни суд ЈНА у Бограду је прешао под јурисдикцију Тужилаштва за ратне злочине и друге судове у Србији. То је сасвим нормална пракса, нарочито за ратне злочине који никада не застаревају!

(четвртак, 04. мар 2010, 22:45) - Mile Tranzicija [нерегистровани]

Pamtiti...

Ovaj i slicne zlocine ne smemo zaboraviti...

(четвртак, 04. мар 2010, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Ganic je zasluzio da stane pred lice pravde

Zlocince pred lice pravde,a Ganici je najodgovarniji za gnusni zlocin u Dobrovoljackoj.Alija je imao srecu da je otisao na ahiret.

(четвртак, 04. мар 2010, 19:47) - Ђорђе [нерегистровани]

ЈНА

Нема ништа...само је била једна од федералних јединица СФР Југославије. За разлику од других република, на територијама Србије и Македоније нису убијани голобради младићи у униформама ЈНА.

(четвртак, 04. мар 2010, 19:45) - Kliker [нерегистровани]

Kasnimo

Pa,ljudi,taj covjek je '97 dolazio u Beograd i u lice gledao tadasnji politicki vrh i niko nista nije uradio,nego ga sad ganjamo po Evropi.Uvijek kasnimo,uvijek.Ako ga puste,bice to samar srpskom tuzilastvu.

(четвртак, 04. мар 2010, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Dolazi vreme

Dolijace i Silajdzic, i on ima dosta toga za sobom. Osim logora u kojima su bili maltretirani i ubijani Srbi ima i svedocenja koja ga direktno terete.
Doslo je vreme placanja racuna za nedela!

(четвртак, 04. мар 2010, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

...

Doslo vreme da se malo propitujemo gdje je ko bio i sta je radio 1992 godine...