Читај ми!

Грађани Србије прикупљају помоћ за погођене земљотресом

Прикупљање помоћи угроженима у Турској и Сирији се организује широм Србије. Најпотребнији су ћебад, вреће за спавање, шатори, плинске грејалице, плинске боце, зимске јакне и џемпери, агрегати, ручне лампе, конзервирана храна, храна за бебе, пелене, средства за хигијену.

Из Новог Пазара пошла су четири шлепера са намирницама, одећом и најважнијим потрепштинама пут Турске и Сирије. Помоћ је прикупљена у Хуманитарном удружењу "Пут средине".

Из тог удружења упутили су апел да не могу више да примају донације у храни и одећи и да се добротвори преорјентишу на уплате новца на жиро-рачуне Црвеног полумесеца и конзулата Турске у Београду и Новом Пазару.

Нови Пазар отворио је рачун на који је уплаћено 6 милиона динара. Пет милиона две компаније и град а остало грађани. Четири милиона сакупили су и ХУ Светионик са Српским филантропским форумом на Донације.рс.

Општине Тутин и Сјеница уплатиле су по 2 милиона динара за помоћ Турској и Сирији. Више од 40 хуманирарних удружења и појединаца учествује у акцијама.

Апелују да се донације уплаћују на жиро-рачуне Црвеног полумесеца и конзулата Републике Турске у Београду и Новом Пазару.

Више од 200 волонтера било је ангажовано  у протекла три дана на сортирању робе у Дому омладине  и утовар у камионе како би помоћ што пре стигла до подручја погођена земљотресом, Турску и Сирију.

Читава одељења новопазарских средњих школа придружила се волонтерима. Акцију је покренуо Град Нови Пазар у сарадњи са Црвеним крстом, хуманитарним организацијама "Отворена рука" и "Севап".

Према речима помоћника градоначелника Тарика Рупића, Град Нови Пазар одређен је, осим Београда и Ниша, за сабирни центар помоћи за Турску. 

Помоћ Српског народног позоришта 

Српско народно позориште, кућа која је одувек неговала емпатију и имала слуха за недаће које могу да нас задесе, спремило је помоћ за бебе и децу која су се нашла у немилој ситуацији у Турској, држави која се тренутно бори са последицама страшног земљотреса. Најстарији српски театар обезбедио је донацију у виду потрепштина за бебе, саопштено је из те институције.

"Као народ који је преживео ратове, санкције, избеглиштво, па и рат са короном, најбоље знамо шта су недаће и како је борити се за опстанак. Ситуација која је задесила Турску још један је невидљиви непријатељ са којим се треба изборити те је изузетно важно не остати нем на овакву катастрофу. Солидарност и подршка сада је Турској од изузетне важности, те ћемо се тако и ми укључити у ову борбу", истакао је управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Грађани и компаније из Србије могу да помогну угроженом становништву Сирије и Турске преко амбасада ове две државе у Београду, али и преко Црвеног крста, Уницефа и Српског филантропског форума. 

Из сиријске амбасаде у Београду је саопштено да због западних санкција није могуће отворити наменски рачун у банци на који би људи уплаћивали хуманитарне прилоге нити је могуће прикупљати лекове, храну, ћебад и санитет јер санкције не допуштају њихово слање у Сирију.

Наводе да сви који желе да допринесу акцији то могу урадити у амбасади Сирије у улици Сердар Јола 12.

За сва питања грађани могу да пишу на службени мејл: ambasada.sirije@mts.rs, као и мејл конзуларног одељења suremb.consular@mts.rs.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара