Читај ми!

Више од 28.000 људи погинуло у земљотресу у Турској и Сирији

У разорном земљотресу који је у понедељак погодио југ Турске и Сирију погинуло је више од 28.000 људи, а више десетина хиљада је повређено. Спасиоци су у трци с временом - улива наду то што и шестог дана од потреса проналазе преживеле под рушевинама. Помоћ стиже из свих крајева света, а граница Турске и Јерменије отворена после 35 година ради слања помоћи.

Тло и даље подрхтава. Након првих потреса уследио је још 1.891 накнадни потрес. Председник Ердоган каже да се земља суочава с катастрофом века. На северозападу Сирије ситуација је још драматичнија. Због санкција и отежаног допремања помоћи, лекови и медицинска опрема довољни су само за петину повређених у потресу.

"Упркос чињеници да смо окупили један од највећих тимова за потрагу и спасавање у региону, са више од 140 хиљада чланова, на жалост нисмо били у могућности да реагујемо довољно брзо како смо се надали. Грађанима који не желе да остану у шаторима платићемо смештај у кућама," каже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Сиријерез Башар ел Асад наводи да кажу да је Запад дао приоритет политици у односу на хуманитарну ситуацију, али да то није тачно.

"Да бисте нечему дали приоритет у односу на нешто друго, обе те ствари морају да постоје. Хуманитарна ситуација не постоји за Запад. Нема људских осећања, нити их је било у прошлости. У последњих 600 година, западна окупација се заснива на убијању и пљачкању људи," напоменуо је Башар ел Асад.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на северозападу земље. Нема струје, лекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.

"Ово је тренутак у коме се свима мора јасно ставити до знања да никакве санкције не треба мешати са пружањем хуманитарне помоћи становништву Сирије", истакао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације, настављају са акцијама спасавања и потраге за преживелима на више локација у Одабаси. Наш тим је поседује термовизијске и телескопске камере, вибрафоне, што им олакшава детектовање звукова испод рушевина.

"У позадини је хотел који је имао 8 спратова, тих спратова нема сви су се слегли и хотел као да сада има само три спрата. Проналазимо - има и живих људи, има наравно и мртвих. Боримо се, сваки шум ослушкујемо и покушавамо да пронађемо те несрећне људе", каже Давор Видовић из српског спасилачког тима.

Немања Пенезић додаје да гаје тај трачак наде и увек се надају да испод рушевина постоје живи људи.

"Дајемо све од себе и трудимо се да дођемо до њих али шта ћемо затећи када дођемо до тога то нико не зна", напоменуо је Пенезић.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара