Читај ми!

Ученици који су у Трстенику наставници измакли столицу враћени у клупе – каква се тиме порука шаље

Проредиле су се, али не и престале да стижу вести о вршњачком насиљу. Формирана Радна група због вршњачког насиља предложила је мере чија се примена чека, без прописаног рока. Неки рокови су истекли, па су ученици који су у Трстенику малтретирали професорку, враћени у клупе. Наставница је, међутим, и даље на боловању. Та вест "зазвонила" је на узбуну и просветарима и психолозима.

Када се деца брутално туку у школи, неколико њих против једног, када су насилна према професорима или обрнуто, поставља се питање ко је одговоран. О томе, неретко, пресуђују јавност и медији, баш као у случају школе у Трстенику. Наставница енглеског којој су ђаци измакли столицу и даље је на боловању.

Један од тројице ђака који је учествовао у инциденту, одмах се исписао. Друга двојица су,  након одлуке да се избаце из школе због физичког, психичког и дигиталног насиља, уложили жалбу и крајем децембра враћени на наставу.

Дисциплински поступак је продужен јер је, између осталог, један од њих био одсутан из школе све до почетка другог полугодишта.

"Истина је да наш закон не препознаје удаљавање са наставе док се не заврши дисциплински поступак. Без обзира да ли су школу похађали или не, они су у школу враћени одлуком. Ово је врло лоша порука свакоме ко ради у просвети", каже председница УСПРС-а Јасна Јанковић.

Шта психолози саветују 

Док Школска управа Крушевац одлучује о статусу ученика који су малтретирали наставницу, односно да ли ће их удаљити из школе, психолози саветују да се у том, као и свим осталим случајевима насиља, сагледава шира слика.

"Кад се такав инцидент догоди, у коме се повређују друге особе на врло ружан и неприхватљив начин, одговорност свих нас је да сагледамо шта смо урадили да би наша деца имала право да се бахато понашају и да не воде рачуна о последицама", објашњава дечји психолог Бранко Тишма.

Услов за смањење насиља 

Радна група формирана због учесталог насиља у школама, Министарству просвете је у децембру предложила мере за његову превенцију. Чека се примена.

"У јануару смо усагласили и предлог прописа које је потребно изменити да би се мере примениле. Рок није могуће задати, јер међу актима има и оних који захтевају деловање више ресора. У току је правно-техничка обрада правилника који су измењени, као и Стручног упутства за рад одељенског старешине, а рад на законима ћемо настојати да завршимо у што скоријем року", кажу у Министарству просвете.

Министарство признаје – измена закона јесте неопходан, али не и довољан услов за смањење насиља у школама. Важно је да се примене у пракси. А неће, по свему судећи, пре јесени и нове школске године.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво