Трстеник, шта се догодило са ученицима који су наставници измакли столицу и то снимили

Случај насиља над професорком у трстеничкој средњој Техничкој школи почетком новембра, када су јој ученици измакли столицу на часу, снимили и објавили на друштвеним мрежама, још није добио епилог. За то време двојица од тројице ученика који су учествовали у инциденту и даље похађају наставу.

Један од тројице ђака који је учествовао у инциденту одмах се исписао. Друга двојица су након одлуке да се избаце из школе због физичког, психичког и дигиталног насиља, уложили жалбу и крајем децембра враћени на наставу. Дисциплински поступак продужен је јер је, између осталог, један од њих био одсутан до почетка другог полугодишта.

 

Зоран Асковић, начелник Школске управе Крушевац, наводи да тај ученик тренутно похађа школу и да се за њега тренутно ради појачан васпитни рад, а после тога ће тим донети одлуку о његовом даљем статусу у тој школи.

Други ученик је ишао у школу и код њега је појачан васпитни рад и сад тренутно тим за насиље, злостављање, занемаривање у школи ради процену ефеката тог васпитног рада.

"На основу тога донеће одлуку о ученику да ли се искључује из школе или ће ученик остати у школи", каже Асковић.

Представници Уније синдиката просветних радника Србије који су организовали и протесте због насиља над колегиницом огласили су се поводом одлуке школског одбора за коју су сазнали тек јуче.

"Без обзира на то да ли су они школу похађали, да ли нису, они су у школу враћени одлуком. Кроз неколико месеци ће се разматрати да ли су се поправили или не. С тим што морам да нагласим да су они ученици 3. разреда средње школе, то је завршни разред и они се распуштају у мају месецу до када мислим да уопште неће схватити да морају да имају некакве санкције за оно што су урадили", истиче Јасна Јанковић, председница УСПРС.

Додаје да је то врло лоша порука свакоме ко ради у просвети.

"Имамо ситуацију да су се ученици који су малтретирали професорку вратили у школу, а сама професорка још увек није ни физички ни психички способна да се врати на своје радно место. Дакле ми смо као друштво поручили да немамо нити полуге, нити законске моћи да насилнике удаљимо из школе", навела је Јанковићева.

Професорка енглеског која је претрпела насиље од ученика каже да је школа поступила по налогу виших инстанци, да је још на боловању и да очекује да и за њу постоји неки план подршке, као што постоји и за ученике жртве насиља.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво