Читај ми!

Најмрачније поглавље људске цивилизације - не сме да се заборави

Полагањем венаца код Споменика жртвама геноцида на Старом сајмишту, изложбама и предавањима и Србија обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Само у Аушвицу, који је ослобођен на данашњи дан, убијено је више од милион људи.

Породица Монтиљо из Сарајева, захваљујући Гаври Перкушићу, дочекала је крај рата. Ханика Гашић Монтиљо и њен брат, постарали су се да за све што је учинио, макар постхумно добије - медаљу правденика у Јад Вашему.

"Спасавао нас је кад год су нас водили у сабирни центар у Сарајеву. Успели смо и захваљући комшилуку који је био муслимански, они су нас штитили кад год би дошли ови што Јевреје скупљају. Они би рекли 'нема њих, већ сте их покупили' и тако смо дочекали да прође то несретно време рата", прича Ханика.

Готово осам деценија од краја Другог светског рата упозорења на јачање антисемитизма.

Амбасадор Изреала у Србији Јахел Вилан каже да многи поричу Холокауст или искривљују чињенице о Холокаусту.

"Изузетно је важно да се сви сећамо тога и образујемо млађе генерације јер је то најмрачније поглавље људске цивилизације. Морамо пре свега да одамо почаст жртвама, али је још важније да будемо потпуно сигурни да више нико у свету не помисли да понови такве ужасе", навео је амбасадор Вилан.

Фалсификовање историје једнако је опасно као и заборав на који нису имуни ни грађани Србије. Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић каже да се то види по нашем односу према војиним меморијалима и местима страдања.

"Доминирају стереотипи уместо знања, зато Музеј жртава геноцида инсистира на том јачању заједнице знања, коју ће чинити одговорни, самосвесни појединци који су свесни да су потомци жртава рата, не само физички, лични, већ и идентитетски, духовни, национални. Да због тога имамо обавезу да памтимо, а да бисмо памтили морамо да знамо", рекао је Ристић.

Непојмљиви злочини нацистичког, али и усташког режима

На годишњицу ослобођења Аушвица, Дан сећања на Холокауст Србија обележава на месту некадашњег логора Старо сајмиште.

министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на том месту је рекао да брутални злочин над Јеврејима представља највећи пораз човечанства у читавој његовој историји.

"Тешко је схватити да је више од шест милиона недужних људи изгубило животе само зато што су припадали другом народу. Непојмљиви злочини које је нацистички режим извршио над Јеврејима у логорима смрти Трећег рајха нису били усамљени. Данас гласно говоримо и о злочинима које је починио и усташки режим над преко 700.000 жртава српске, али и јеврејске националности", навео је Селаковић.

Процењује се да је до краја Другог светског рата убијено или страдало око 90 одсто јеврејске популације на територији окупиране Србије. У логорима широм некадашње Југославије убијани су Јевреји, Срби, Роми, идеолошки противници, антифашисти.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво