Читај ми!

Вилан: Против негирања Холокауста се морамо борити чињеницама

Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста – у знак сећања на дан када је 1945. године Црвена армија ослободила највећи логор смрти Аушвиц-Биркенау у Пољској. Тај дан је установљен 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Број преживелих се смањује из дана у дан због тога је наш задатак још важнији – да образујемо млађе генерације и говоримо о ономе што се десило, каже амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан. Истиче да се против негирања Холокауста морамо борити чињеницама.

У Другом светском рату убијено је шест милиона Јевреја, а само у логору Аушвиц-Биркенау њих милион усмрћено је у гасним коморама. У концентрационим логорима у Европи страдали су и други народи, посебно Срби и Роми.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је веома важно што се широм света обележава Дан сећања на жртве Холокауста. Истиче да је тешко замислити да људи изгубе животе само због тога што припадају једном народу, те је зато важно да постоји Дан сећања, како се то не би заборавило.

"Број преживелих се смањује из дана у дан, због тога је наш задатак још важнији – да образујемо млађе генерације, да се људи сећају тога. Тешко је замислити и схватити како су људи могли да ураде тако нешто, али веома важно за све нас је да се бавимо том темом како бисмо обезбедили да се то више не понови", рекао је амбасадор Вилан.

Упозорава да данас има много оних који поричу Холокауст или искривљују чињенице о њему.

"То је најмрачније поглавље људске цивилизације, тако да морамо да одамо почаст жртвама али још важније да будемо потпуно сигурни да више нико у свету неће помислити да понови такве ужасе, такво системско и организовано планирање уништења људи", каже Вилан.

У том контексту је, истиче, најважнији елемент говорити истину о Холокаусту.

"Да људи сазнају чињенице о ономе што се десило – јер први начин порицања је да се искриве историјске чињенице – како бисмо се борили против људи који желе да порекну Холокауст из разних разлога, антисемитских или неких чудних политичких разлога", рекао је амбасадор.

Истиче да ово није ни израелско ни јеврејско питање, већ питање целог човечанства. Србија то, како каже, схвата озбиљно.

"Ово је земља која је такође много патила у Другом светском рату, јер Срби су такође убијани, ово је тема која спаја Србе и Јевреје", рекао је амбасадор.

Напомиње да је Признањем праведника међу народима, које је установио Јад Вашем, награђено 130 Срба који су ризиковали своје животе да би помогли Јеврејима у рату.

"Србија је у већем делу своје историје прихватала Јевреје као део свог друштва и земље, а начин на који су Срби помагали Јеврејима у Другом светском рату је нешто што изузетно ценимо", рекао је Вилан.

Међународни дан сећања на Холокауст у Србији се одржава званичном церемонијом на Старом сајмишту. 

Филм на РТС-у 

Радио-телевизија Србије и Амбасада Израела настављају дугогодишњу сарадњу приказивањем филма сећања на жртве Холокауста.

Ове године, гледаоци РТС-а имаће прилику да погледају ратну драму рађену по истинитом догађају "Бернштејн, последњи партизан" израелског редитеља Романа Шумунова из 2021. године.

Амбасадор истиче да је реч о јединственом филму.

"Мислим да је ова прича јединствена због тога што се ради о руском, односно украјинском патриоти који се придружио партизанима и борио се као да није Јеврејин. Његов јеврејски идентитет је увек присутан али се он у исто време бори против нациста, а мора да се бори и против оних у својој војсци који су антисемитски настројени. Оно што је он урадио током рата је заиста запањујуће", каже амбасадор и позива грађане Србије да погледају филм.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво