Читај ми!

Ђерлек за РТС: Са здрављем нема игре, проверавамо целу вакциналну картотеку на територији Србије

Поново се шири епидемија малих богиња у Србији. До сада је званично заражено дванаест особа. Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек поручује да немамо жељени обухват вакцинације, као и да се проверава цела вакцинална картотека на територији Србије. Истиче да ће појачати рад инспекцијских служби и да неће бирати начин да се заштити здравље деце.

Од 12 оболелих од малих богиња, девет није примило ММР вакцину, млађи су од две године, а три одрасле особе имају непознати или непотпуни вакцинални статус.

Мирсад Ђерлек каже да је очито да немамо жељени обухват вакцинације, али да 2017. и 2018. година, када је од малих богиња преминуло 16 особа, треба да нам буду упозорење.

"Очито да ми немамо жељени обухват вакцине и оно што се десило 2017. и 2018. године је тешко и изговорити, а камоли замислити да нам се понови. Увек је то нешто што нас подсећа да морамо бити обазриви како нам се не би поновило", поручује Ђерлек.

Истиче да су пооштрене противепидемијске мере и када је реч о пријављивању сумњивих случајева, али и када је у питању дијагностика.

"Проверавамо целу вакциналну картотеку на територији Србије и у неким окрузима имамо успеха, а у некима нажалост немамо", додаје Ђерлек.

Указује да је важно утицати на свест родитеља да морају да покажу већу одговорност према својој деци.

"Без обзира на све приче које се чују о аутизму, које могу бити превара века у медицинском смислу. С друге стране, ова прича из 2017. и 2018. године је застрашујућа и не смемо дозволити да нам се понови", поручује Ђерлек.

Наводи да се мора поштовати Закон о заштити становништва од заразних болести.

"Ми ћемо морати да појачамо рад наших инспекцијских служби. Заиста ја разумем да понекад се одложи примање вакцине због неке акутне респираторне инфекције, али морамо ући у те вртиће и видети да ли заиста сви малишани имају оправдање зашто нису примили вакцине. Закон о заштити становништва од заразних болести нас обавезује да не може да се упише дете у те установе ако није вакцинисано", објашњава Ђерлек.

Указује да морамо понекад бити ригорознији како бисмо сачували здравље наше деце.

Педијатар је дужан да обавести инспекцију Министарства здравља уколико неки родитељ одбије неосновано да вакцинише своје дете, а на питање да ли је било покретања прекршајних поступака против родитеља, Ђерлек каже да јесте.

"Ја ту не искључујем нити лишавам одговорности наше лекаре. Мислим да лекари морају више разговарати и упозоравати родитеље о невакцинисаности деце. У тој примарној здравственој заштити, у том првом контакту морају бити мало упорнији лекари и упозоравати родитеље на последице које могу да се десе", додаје Ђерлек.

Има и лекара који у јавности износе антиваксерске ставове, а Ђерлек каже да је на срећу мањи број њих, али су некако упорнији.

"Та прича коју они пласирају некако се више лепи народу, него оно што ми нон-стоп апелујемо да људи вакцинишу своју децу зато што треба веровати науци и вакцинама које су већ 200 година присутне и спасиле су милионе живота", наводи Ђерлек.

Говорећи о томе да ли је могуће сада вакцинисати децу од 5 до 15 година, како бисмо достигли колективни имунитет, Ђерлек каже да "нећемо бирати начин да заштитимо здравље деце".

"Здравље деце, животи деце су у питању и зато и радимо проверу вакциналне картотеке на нивоу целе државе и изричито ћемо тражити да се поштује Закон о заштити становништва од заразних болести", истиче Ђерлек.

Против 43 лекара антиваксера 2018. године поднете су прекршајне пријаве. Ђерлек каже да је потребан тимски рад.

"Не може Министарство радити свој посао одлично, 'Батут' такође, а да они који треба да кажњавају гледају кроз прсте и застари предмет. Када су у питању здравље и животи не само деце него и одраслих, морамо тимски наступати, са здрављем нема игре и ту морамо бити врло озбиљни", закључује Ђерлек.

О несташици антибиотика: Нема места паници 

Још једна велика тема је несташица антибиотика у апотекама. Још пре Нове године упозоравано је да нема довољно сирупа на бази пеницилина за децу.

Ђерлек истиче да нема места паници, да се десила несташица у децембру два, три дана, као и да има заменских лекова.

"У ‘Галеници’ која производи ‘синацилин’ је дошло до застоја у производњи, али смо имали заменске лекове ‘амоксиклав’, ‘панклав’. Није било тоталне несташице и у овом тренутку је најважније смирити родитеље", поручује Ђерлек.

Истиче да људи прате шта се дешава у Италији и Шпанији и у паници стварају залихе.

"Потпуно је различит начин снабдевања и набављања лекова код нас, ми то нисмо имали чак ни у време ковида и пре ковида. Тако да родитељи заиста могу да буду мирни", наглашава Ђерлек.

Истиче да је контактирао и са Агенцијом за лекове и медицинске средства, већ од сутра, најкасније до понедељка, сируп "оспамокс" може да се очекује у апотекама.

На питање родитеља да ли су заменски лекови једнако добри, Ђерлек објашњава да јесу.

"Дешава се да родитељ дође у апотеку и пита имате ли ‘синацилина’ који се највише прописује, они кажу да немају и родитељи се врате. Замолио бих их апотекаре да кажу да имају заменске лекове", додаје Ђерлек и каже да родитељи могу да оду код лекара и траже рецепт за неки заменски лек.

О епидемији туберкулозе: Није срамота бити болестан

Епидемија туберкулозе у Новом Пазару проглашена је пред новогодишње празнике, јер је зараза дијагностикована код шесторо деце школског узраста. Накнадно, болест је откривена код још троје деце. Од њих деветоро, троје је на лечењу у Београду.

Ђерлек каже да су то углавном породични случајеви где заражени родитељи, пренесу на децу и у једној породици буде пет, шест случајева.

"Оно што је добро је да су тренутно сви пацијенти који су заражени под терапијом и да су стабилни", наглашава Ђерлек.

Поручује да је врло тешко у руралним пределима где су болести, па и туберкулоза, табу тема.

"Поново морамо радити на подизању свести и рећи људима да није стид бити болестан, што пре стигну до лекара и лека пре ће се излечити", закључио је Ђерлек.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи