Читај ми!

Преминула Гордана Kуић

Књижевница Гордана Kуић, ауторка девет романа и две збирке прича, преминула је у Београду у 81. години, пренео је портал SEEcult.

Гордана Куић рођена је у Београду 1942. године, где је завршила енглески језик и књижевност на Филолошком факултету.

Објавила је романе "Мирис кише на Балкану", "Цват липе на Балкану", "Смирај дана на Балкану", "Духови над Балканом", "Легенда о Луни Леви", "Бајка о Бењамину Баруху", "Балада о Бохорети", "Роман у сликама" и "Роман у причама". Објавила је и две књиге приповедака "Преостале приче" и "Са друге стране ноћи".

Према њеном роману "Цват липе на Балкану" снимљена је ТВ серија, у режији Ивана Стефановића. Такође, према роману "Мирис кише на Балкану" снимљени су ТВ серија и филм, у режији Љубише Самарџића.

У драматизацији Небојше Ромчевића написана је драма "Мирис кише на Балкану", која је премијерно изведена 2009. у Мадленијануму.

"Мирис кише на Балкану – балет о Рики" премијерно је изведен у Сарајеву 1992, те у Београду исте године на БЕМУС-у.

Гордана Kуић је почела да пише током раних осамдесетих година 20. века, како је рекла, не да би постала писац већ са жељом да овековечи живот пет изузетних жена – сестара Салом, односно своје мајке Бланке и тетака Лауре, Нине, Kларе и Рифке.

Догодило се да је преко њих у својој првој трилогији испричала причу о сефардским Јеврејима Сарајева, Босне, па и Балкана у трајању од једног века. О томе је, како је својевремено навела, сазнала тек када је прочитала рецензију Давида Албахарија.

Сматрала је и да нема већег признања од читаности.

"Публика је непоткупљива. Само због ње моји романи трају. То трајање је потврда вредности. Другим речима, ако се моји романи буду читали за сто година, значиће да нешто вреде, мада у томе, нажалост, ја нећу моћи да уживам", навела је Гордана Kуић на свом сајту.

Гордана Kуић је добила награду "Женско перо" за 2006. годину, награду за најбољу прозу Бањалучког сајма књига за сабрана дела и награду Издавача и књижара БИХ за 2010. годину.

Њени романи преведени су на француски, енглески, пољски, македонски, словеначки, италијански, немачки, шпански и хебрејски језик.

Сахрана Гордане Kуић биће 19. јануара у 14.30 сати на Новом гробљу у Београду, наводи портал SEEcult

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво