Читај ми!

Колико је амонијак опасан по здравље, стручњаци Хемијског факултета саветују како се заштитити

После инцидента код Пирота и изливања амонијака, стручњаци са Хемијског факултета у Београду саопштавају да у таквим ситуацијама највећа опасност прети органима за дисање, кожи и очима. Велике количине амонијака могу да доведу до тешких опекотина, а маске које су се користиле за време епидемије нису адекватна заштита, упозоравају са Хемијског факултета.

Амонијак је безбојан гас оштрог мириса који се добро раствара у води. Углавном се користи у процесима производње вештачког ђубрива и експлозива, али и другим гранама хемијске индустрије. Приликом излагања гасовитом амонијаку највећа опасност прети органима за дисање, кожи и очима.

Гасовити амонијак у мањој концентрацији (између 134 и 700 ppm) може да изазове иритацију носа и грла, као и проблеме са дисањем.

У већим концентрацијама амонијак може да изазове јак кашаљ, озбиљна оштећења плућа, иритацију очију или чак и губитак вида.

Како наводе на Хемијском факултету, у јако великим концентрацијама (преко 1700 ppm) амонијак може да доведе до тешких хемијских опекотина на кожи и слузокожи као и до смртног исхода, у зависности од периода излагања.

Симптоми тровања амонијаком могу се јавити и више сати након излагања овој супстанци. У случају сумње на тровање, особу која је била изложена гасовитом амонијаку потребно је одвести на чист ваздух и што пре обезбедити стручну медицинску помоћ.

Хемијски факултет препоручује да је евентуалне опекотине на кожи и слузокожи потребно  испрати великом количином воде док је делове одеће који су били изложени парама амонијака потребно пажљиво уклонити, посебно ако су влажни.

Време задржавања гасовитог амонијака у ваздуху зависи од великог броја фактора, пре свега од количине гаса, временских прилика, ветра али и влажности ваздуха. Амонијак везује влагу из ваздуха при чему долази до кондензације која се манифестује у виду магле.

Оваква магла је токсична и корозивна због чега је важно да грађани који живе у околини места несреће држе прозоре и врата затвореним и не излазе из кућа и станова док не добију такву преопруку од надлежних органа.

Маске за лице које су коришћене током епидемије корона вируса нису довољно добра заштита од гасовитог амонијака с обзиром на то да су молекули амонијака ситнији од пора које постоје у материјалу од ког су прављени филтери за маске (ово укључује и маске типа N95), упозоравају са Хемијског факултета.

Иако се амонијак не сматра веома запаљивом супстанцом, са Хемијског факултета у Београду саопштавају да под екстремним условима и у случају високе концентрације гасовитог амонијака (16–25 одсто) може доћи до паљења и експлозије, што је још један разлог да грађани не прилазе месту несреће и остану код својих кућа.

Вагон са амонијаком преврнуо се јуче на прузи између Пирота и Станичења и том приликом дошло је до цурења тог гаса у атомосферу.

Педесет једна особа је хоспитализована у пиротској болници због симптома тровања амонијаком. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво