Читај ми!

Мерење радијације у Србији – постоји ли план у случају акцидента у украјинској нуклеарки Запорожје

Србија је окружена нуклеаркама, а радијација се мери непрекидно. До сада смо имали девет мерних станица, а биће постављне још 33 који ће мерити радиоактивност у ваздуху и реци Дунав. Надлежно тело државе Србије направило је и симулацију у случају потенцијалног акцидента у нуклеарки Запорожје.

Начелница Одељења за контролу изложености становништва у Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Маја Еремић Савковић, каже за РТС да ће нове мерне станице значајно унапредити систем мерења гама зрачења у ваздуху, који потиче из 2007. године.

Према анализи ризика које је директорат спровео нове мерне станице биће инсталиране широм земље.

Еремић Савковићева наводи да је анализа ризика укључила све нуклеарке из нашег непосредног окружења као и будућу инсталицију једног нуклеарног реактора централе Пакш у Мађарској.

"Нове 32 станице мериће дозе гама зрачења у ваздуху, док ће једна мерити радиоактивност Дунава зато што се Србија налази низводно од нуклеарке Пакш", наглашава Еремић Савковићева.

Каже да су српске мерне станице од 2011. године део европске мреже за размену података. "Редовнo сe контролише да ли је дошло до неког акцидента на територији Србије или ван ње."

Како објашњава, мапе за мерење гама зрачења приказују мерне локације различитим бојама, што зависи од природе тла и космичког зрачења. Тренутне вредности одговарају природном зрачењу, додаје Еремић Савковићева.

Симулација акцидента у нуклеарки Запорожје

Директорат је направио и симулацију у случају потенцијалног акцидента у нуклеарки Запорожје.

Већ годину и по дана Директорат поседује специфичан програм даје могућност симулирања и пружа подршку у доношењу одлука уколико су потребне мере заштите.

"На примеру симулације нуклеарног акцидента Запорожје, једино су метеоролошки параметри реални, остали су произвољни", указује начелница у Директорату.

"Увек се размишља о количини радиоактивног материјала који би се избацио у ваздух у случају акцидента. Стално се узимају реални метеоролошки параметри како би се видело кретање ваздушне масе", указује Маја Еремић Савковић.

Истиче и да је Директорат је у сталном контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво