Читај ми!

Кланшчек: Буџет РТС-а је новац грађана Србије

Одговор председника Управног одбора Бранислава Кланшчека на текст генералног директора Драгана Бујошевића од 15. 11. 2022. „Да, РТС јесте најгледанији међу младим гледаоцима“.

Потпуно је јасно да је Ваш одговор, господине генерални, на мој текст маркетиншке, а не чињеничне природе. Па да кренем редом.

Ваше реаговање на твит члана УО Аздејковића сматрам непримереним, јер да сте хтели да одговорите њему, могли сте то учинити са Вашег твитер налога или налога РТС-а, али Ви сте злоупотребили званични портал РТС-а, како бисте се обрачунавали са мном и читавим УО. И ово што сад чините сматрам непримереним, и Вама сигурно не бих одговарао, али сам дужан да то учиним ради јавности.

Понављате, наравно, не наводећи изворе, да је РТС најгледанија телевизија у узрасту од 15 до 45 година и од 18 до 49 година. Али ни ја не могу друго, него да Вам поновим податке из Извештаја о пословању за 2021. годину, који сте Ви лично предложили УО, а УО усвојио на редовној седици 21. јуна ове године, и исти у складу са Законом о ЈМС проследио РЕМ-у, Министарству културе и информисања и Народној скупштини. У том извештају на 107. страни пише, ево цитираћу тачно „најстарију публику има ТВ Хепи – просек година је 63, следи Други програм РТС-а и ТВ Пинка са просеком од 57 година, па Први програм РТС-а 56 година. Млађу публику имају ТВ Прва - 51 годину и ТВ Б92 – 50 година". То су чињенице, проверљиве са два клика на сајту РТС-а.

А сада долазимо до мени најзанимљивијег дела Вашег текста. Оно што сам у претходном тексту назвао бесмислицом, сад је бесмислица на куб. Али, морам признати да ми је драго што сте признали да „одлука генералног директора" не постоји. Сада сте је преименовали у „предлог финансијског пословања РТС-а без буџетских средстава". Дакле, да би јавности било јасно, Ви, господине Бујошевићу, тврдите да нисте тражили из буџета Републике Србије 26 милиона евра, које ни по којем основу не припадају РТС-у за 2022. годину (члан 62а Закона о ЈМС), па пошто Ви нисте тражили требало би закључити да сте Ви добротвор и да сте уштедели 26 милинона евра. Страшно! Коме сте уштедели, господине генерални, кад је новац, био он од таксе или из буџета, новац грађана Србије? Ради јавности ћу објаснити покушај Ваше манипулације.

Суштина читаве приче је да од 1. јануара 2016. године РТС има редовно финансирање преко таксе која се наплаћује уз рачун за струју. Како је та такса расла, тако су средства намењена РТС-у у буџету РС смањивана. Наиме, од 2016. до 2018. године такса је износила 150 динара, затим је 2019. повећана на 255 динара, а од 2021. године, када је повећана на 299 динара, у буџету РС се не планирају средства за РТС. Разумем ја Ваш аутомаркетинг, генерални, ал' не претерујте.

И ето нас код синдиката којима су одбијени сви захтеви из Иницијативе за измену и допуну Колективног уговора, међу којима и захтев за повећање плата, због чега су и покренули поступак решавања колективног спора пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних и колективних спорова. То су чињенице! Питате се даље, шта ја уопште тражим у разговору са синдикатима? Не знам да ли сте прочитали Колективни уговор када сте га потписивали, али га прочитајте барем сада и обратите пажњу на члан 94 став 1 који каже: „Уколико синдикат оцени да се не остварују права запослених Законом и овим Колективним уговором, захтеваће преговоре са генералним директором или Управним одбором ради остваривања права запослених". Опет, само чињенице!

Даље ми замерате што сам синдикатима рекао да има довољно новца уз рационалнију потрошњу и смањење извршних продукција. Дотле сте ме цитирали, али сте изоставили онај део који се односи на престанак финансирања непостојећих емисија и укидање варијабила, односно, за јавност која не зна шта је то, надокнаде коју Ви као генерални директор додељујете једним истим лицима сваког месеца, злоупотребљавајући Правилник о награђивању запослених на које годишње потрошите милион евра.

Истина је да сам добио све буџете емисија извршних продукција, али никада нисам добио преткалкулацију колико би исте емисије коштале у продукцији РТС-а, како би се цене могле упоредити. Нисам их добио јер оне не постоје. И онда додајете како РТС са 2.500 запослених нема капацитета да их произведе, па сте се Ви досетили и склопили уговор са фирмом која не зна шта ће од капацитета са једним запосленим!

И на крају Ви мени препоручујете да поднесем пријаву тужиоцу, озбиљно ћу размотрити Вашу препоруку, а за то време Ви погледајте емисију „Један добар дан", иде сваким радним даном!

Бранислав Кланшчек
Председник УО РТС

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи