Читај ми!

Одговор Кланшчеку: Да, РТС јесте најгледанији међу младим гледаоцима

Одговор генералног директора ЈМУ РТС Драгана Бујошевића на реаговање председника УО ЈМУ РТС Бранислава Кланшчека.

Мене, председниче Управног одбора, нимало не чуди да сматрате непримереним моје реаговање на непримерене твитове и иступе Предрага Аздејковића, човека који вас је предложио за кандидата за члана УО.

Не чуди ме да и даље покушавате да докажете да је тачно нешто што он тврди, а ви потврђујете, да је публика РТС стара, да нема младих. Поновићу, РТС је најгледанија телевизија у узрасту од 15 до 45 година и од 18 до 49 година.

У групацији 15-49 година наш просечан рејтинг у првих девет месеци ове године је 1,83, Пинков - 1,5, Прве 1,44.

У старосној доби од 18-49 наш просечан рејтинг је 2,07, Пинков - 1,82, Прве 1,54.

Када год сте хтели, ушли сте у моју канцеларију па сте могли да питате и за ове податке, као што сте тражили одговоре на нека питања пишући ваш одговор мени.

Тврдите да је бесмислица да сам ја предложио да се РТС одрекне 26 милиона евра нама намењених. Добили сте документ да је РТС, то јест моја маленкост 2020. (ви тада нисте били у УО) поднела иницијативу Министарству рударства и енергетике у којој је образложен предлог финансијског пословања РТС-а без буџетских средстава. Дакле, добили сте податак, али сте га згужвали и бацили у корпу за отпатке, и то вам ни најмање не смета да и даље тврдите нешто што је потпуно супротно тој истини.

Наредне године, када сте ви већ постали председник, УО је својом одлуком подржао предлог генералног директора којим се тражило да се повећа такса, да постане трајно решење наплата ТВ таксе путем рачуна за струју. У тој иницијативи није било предлога за коришћење средстава из буџета, које је Радио-телевизија Војводине наставила да добија.

Председниче, није добро да чињенице проглашавате бесмислицама.

И ето нас код синдиката, који су уз моју маленкост, главни јунаци Аздејковићевог твита који је изазвао ову полемику.

И да поновим, ни ја ни људи из менаџмента који су разговарали са синдикатима нису рекли да су одбијени њихови захтеви. Напротив, речено је да се финансијски план прави узимајући у обзир и усклађивање основице плата са минималном ценом рада. Али, да још тачно не знамо колико ће да буде буџет РТС-а у 2023. години.

Шта ви уопште тражите у разговору са синдикатима. Они нису у надлежности УО. Погледајте Закон о јавним медијским сервисима. Свесни сте ви тога и зато пишете синдикатима "да је уговарање нове основне зараде по Колективном уговору у искључивој надлежности генералног директора и репрезентативних синдиката". Па када то знате, што се мешате у туђ посао, што кршите прописе - свесно!

И још кажете синдикатима да има пара за њихове захтеве "уз рационалну потрошњу, и смањење огромних трошкова пре свега за извршне продукције и реализацију програмских пројеката у сопственој продукцији".

Председниче, добили сте све буџете емисија које раде извршне продукције и видели да би нас производња коштала више и то по тарифнику из 2006. године, а знате колико су се цене измениле од тада, а нарочито у претходне две године. И знате да немамо капацитете да их ми радимо.

Али, вама подаци ништа не значе. И сумњате у податке које вам достављају стручне службе РТС-а. Зато сте и тражили од синдиката да вам они доставе податке о тим емисијама. Одговорили су вам да то није њихов посао.

Зато вама препоручујем да сачините пријаву тужиоцу па нека он покрене истрагу о вишемилионској пљачки на РТС-у, како тврди ваш колега Аздејковић и уредник једног таблоида (не знам само одакле њему подаци који су достављани вама и који су пословна тајна). Та истрага није ваш посао, него тужиочев.

И погледајте још једном шта су надлежности УО по Закону о јавним медијским сервисима.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво