Читај ми!

Бујошевић Аздејковићу: Кланшчек је рекао синдикатима да неће тражити повећање претплате

Реаговање генералног директора РТС-а на тврдње члана Управног одбора ЈМУ РТС о повећању плата и претплате.

За тридесетак дана члан Управног одбора РТС-а Предраг Аздејковић изговорио је три нетачности о Радио-телевизији Србије.

Најновија је да је генерални директор одбио предлог синдиката за повећање плата, "рекавши да пара нема и да због тога треба подићи претплату".

Прво, генерални директор није разговарао са синдикатима. Друго, представници РТС-а који су разговарали са њима нису им рекли да нема повећања плата. Рекли су да се још не зна како ће изгледати финансије РТС-а у 2023.

Да, баш тако: не зна се.

Али је и речено да се финансијски план прави као да ће да буде повећања плата у складу са порастом минималне цене рада.

Аздејковић измишља ову неистину да би оптужио генералног директора да "одговорност за плате пребацује на Управни одбор". И то је, наравно, неистина.

По обичају, генерални директор већ у лето почиње разговоре са надлежним органима власти о финансирању Радио-телевизије Србије (а тиме посредно и Радио-телевизије Војводине) у наредној години. Ове године за "пожуривање" тих разговора постоји додатни разлог: истиче одлука о финансирању РТС-а и РТВ-а путем рачуна за струју.

Генерални директори РТС-а и РТВ-а су се договорили да упуте надлежнима предлоге: да се продужи финансирање јавних медијских сервиса путем рачуна за струју без временског ограничења (сада су одлуке о томе имале временски одређен рок трајања), да се повећа претплата и да РТВ и даље добија део из буџета Србије, а и да РТС поново добија новац из буџета.

Подсећам да се у 2021. и 2022. години РТС одлуком генералног директора добровољно одрекао по 26 милиона евра годишње колико је по прописима требало да добије из буџета. Чињеница да се РТС у две године одрекао 52 милиона евра, довољно говори колико руководство брине о новцу који грађани Србије издвајају за његово финансирање.

Тачно је, што пише у Аздејковићевом твиту, да по закону одлуку о висини претплате доносе управни одбори РТС-а и РТВ-а. Тачно је и да су они донели одлуку још 2015. године да претплата од 1. јануара 2016. износи 500 динара што би било повећање скоро за четири пута. Претплата данас износи 299 динара и у одређеном проценту је деле РТС и РТВ.

И тада сам говорио да је та одлука из 2015. потпуно бесмислена, али та одлука обавезује УО или да ради све што може на њеном спровођењу или да је опозове. УО, ни претходни ни овај, није инсистирао да се одлука спроведе, нити је предложио поништавање одлуке.

Та одлука из 2015. обавезује и председника УО и Аздејковића или да је спроведу или да је прогласе неважећом. Не подмећем им ја ту обавезу, "подметнула" су је два управна одбора 2015. године.

Коначно, онај ко је рекао синдикатима РТС да неће тражити повећање претплате нисам ја, него председник Управног одбора Бранислав Кланшчек.

А са платама у РТС-у ствари стоје овако.

Пре три године на предлог генералног директора измењен је начин израчунавања плата којим минимална цена рада коју утврђује Влада Србије постаје основица зарада у РТС-у. И то је допринело расту плата у РТС-у, и то највишем расту око 1.200 најнижих плата, који је по мом дубоком уверењу и оправдан. Јер је у односу на 2015. годину, када је почео мој први мандат у РТС-у, број запослених у РТС-у смањен за више од хиљаду, производња програма знатно повећана, а дуг од 60 милиона евра који сам наследио, у потпуности враћен.

Све то не би било могуће без стабилног финансирања РТС-а од стране Владе Србије и врло домаћинског располагања буџетом РТС-а. Тешко да би се такви резултати остварили да се расипало.

У условима раста свих цена, а са истим или чак смањеним приходима нико озбиљан не обећава повећање плата без сагледавања финансијских прилика у наредној години. А за то је потребно да знамо приходну страну, пре свега. И знам да нам је приоритет број један програм, једино он у РТС-у не сме да трпи. Тако је било у претходним годинама, тако ће бити и убудуће.

Аздејковићева неинформисаност навела га је на још неколико погрешних закључака које је поделио на Твитеру.

Његова тврдња да је ресторан друштвене исхране РТС-а јефтинији од ресторана Скупштине Србије - није тачна.

Једнако је нетачно да РТС гледа само старија популација, да га не гледају млади. РТС је најгледанија телевизија у узрасту од 18 до 49 година.

То су проверљиви подаци, нарочито за чланове Управног одбора.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво