Читај ми!

Кланшчек Бујошевићу: И са овом претплатом постоји простор за повећање плата

Одговор председника Управног одбора ЈМУ РТС на текст генералног директора Драгана Бујошевића од 13.11.2022. преносимо у целини.

Иако реакцију генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића на твит члана УО Предрага Аздејковића сматрам, најблаже речено, непримереном, не бих се мешао у њихову преписку, да у свом тексту господин Бујошевић није изнео низ неистина и бесмислица како на мој рачун као председника УО РТС-а, тако и на комплетан УО.

Тако већ у наслову генерални директор каже: „Кланшчек је рекао да неће тражити повећање претплате". И то је истина, али требало је да цитира целу реченицу, ако не у наслову а оно бар у наставку текста. Да, рекао сам синдикатима да УО неће тражити повећање таксе, али сам им такође у свом писаном одговору рекао да и са овом висином таксе постоји простор за повећање плата са одговорнијом прерасподелом средстава, са мање спољних и независних продукција, прекидом финансирања непостојећих емисија, већим ангажовањем запослених у производњи програма и укидањем такозване „варијабиле".

Једини грех новог члана УО Аздејковића је тај што је уместо „директор" требало да напише „преговарачки тим који именује генерални директор". Све друго је тачно, није прихваћен предлог репрезентативних синдиката за повећањем зараде, због чега су синдикати и покренули поступак пред Агенцијом за мирно решавање спорова.

Недопустиво је да као председник УО, који је сваки радни дан на РТС-у пуно радно време и као неко ко седи на истом четвртом спрату где и генерални директор сазнајем са портала РТС-а да се господин Бујошевић састао са директором РТВ и да су се договорили да се упути иницијатива „за повећањем претплате и да РТС поново добија новац из буџета."

Генерални директор РТС-а нема законских овлашћења да без сагласности УО упути било какав захтев надлежним органима који се односи на финансирање РТС путем претплате, већ је то у искључивој законској надлежности УО РТС и РТВ. Генерални директор је добро упознат са тим што потврђује и чињеница да је прошле године на седници УО одржаној 17.11. 2021. тражио и добио сагласност УО да упути иницијативу надлежном министарству за наставак финансирања РТС-а по Закону о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис. Зашто то није учинио и ове године је питање за господина Бујошевића.

Изјава господина Бујошевића да се његовом одлуком РТС одрекао по 26 милиона евра у 2021. и 2022. је потпуна бесмислица. Таква одлука просто не постоји, нити су Законом о буџету Републике Србије била предвиђена било каква средства за финансирање РТС-а. РТС има стабилно финансирање кроз таксу која је предвиђена Законом о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је на снази од 1. јануара 2016. године и она износи 299 динара.

Самим тим, потпуно је апсурдна тврдња генералног директора да одлука УО из 2015. године о висини претплате обавезује УО. Не требате бити правни маг да бисте знали да је закон виши правни акт од одлуке.

Такође, на крају свог текста господин Бујошевић тврди да је РТС најгледанија телевизија у узрасту од 18 до 49 година и да је та информација лако проверљива. Не знам где би чланови УО могли да провере информацију осим у званичном Извештају о пословању РТС-а за 2021. годину, који је уосталом УО и усвојио, а у којем у последњем пасусу на 107. страни пише да је „просечна старост телевизијског аудиторијума Првог програма РТС-а 56 година, а Другог програма РТС-а 57 година". Младости, моја лепа радости!

Опростите али нисам стигао да се бавим поређењем цена РТС-овог и скупштинског ресторана.

Бранислав Кланшчек
Председник УО РТС

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво