Читај ми!

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији – беседом поручује: Програм СПЦ и патријарха мир и само мир

Патријарх српски Порфирије устоличен је у трон архиепископа пећких и патријараха српских у Пећкој патријаршији, на Косову и Метохији. Чин хиротонисања одржан је на празник Покрова Пресвете Богородице, уз саслужење више архијереја СПЦ. Мир је део Божјег промисла за човечанство и целокупни створени свет, мир који је дар Божји сигуран је и једини непоколебљив, поручио је патријарх у беседи после устоличења.

Уз саслужење више архијереја Српске православне цркве, патријарх српски Порфирије служио је свету литургију током које је обављен свечани чин његовог устоличења у најсветији трон архиепископа пећких и патријараха српских.

Устоличењу у Пећкој патријаршији присуствовао је велики број верника, а посебне јединице косовске полиције задужене за безбедност манастира и цркава на Космету појачале су мере око самог манастира и његових прилаза.

Патријарх српски Порфирије је 57. поглавар Српске православне цркве, а 46. патријарх. Изабран је у фебруару прошле године и убрзо након тога устоличен је у Саборној цркви у Београду.

Будући да, осим титуле поглавара српског, носи и титулу митрополита Београдско-карловачког и архиепископа Пећког, он се устоличује и у Пећкој патријаршији. Међутим, ово устоличење је одлагано пре свега због пандемије коронавируса.

Седмо устоличење након уједињења

Патријарх Порфирије је седми патријарх који је устоличен у Пећкој патријаршији након поновног уједињења СПЦ, односно након 1920. године, и други патријарх устоличен после сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Пре њега, 2010. године, ту је устоличен и патријарх Иринеј.

То значи да устоличење није прекидано ни након свеукупних промена на Космету, које су се негативно одразиле и на српски народ и на Српску православну цркву. Црква је са својим народом успела да се очува на КиМ, а очувана је и Пећка патријаршија.

Очувана свесрпска светиња

Осам векова свесрпска и православна древна светиња манастир Пећка патријаршија под својим сводовима чува свештени трон у који се уводе наследници Светог Саве и са којег архиепископи и патријарси управљају бродом Христове цркве у границама своје канонске јурисдикције.

Након успостављања јединства СПЦ 1920. године обновљена је и традиција устоличења у пећки трон, од добијања аутокефалности 1219. до данашњих дана.

Иначе, устоличењу патријарха Порфирија требало је да присуствују и министар Ненад Поповић и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, којима представници привремених институција јуче нису дозволили улазак на територију Косова и Метохије

Пре два дана је и директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу забрањена посета јужној покрајини и присуство устоличењу патријарха.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се