Читај ми!

Момировић за РТС: Инспектор донео решење о забрани коришћења моста у Овчар Бањи

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић каже за РТС да је надлежни инспектор донео решење којим забрањује коришћење моста у Овчар Бањи и да је дао налог како да се мост рехабилитује. Истрагом треба утврдити како се од решења којим се забрањује употреба моста дошло до тога да 50 људи буде на њему, истиче министар.

Томислав Момировић је изразио саучешће породицама настрадалих у несрећи у Овчар Бањи, где се откачио висећи мост преко којег су прелазили туристи из Зворника.

"Знамо да стање моста није било непознато за надлежне државне органе", рекао је Момировић гостујући у Београдској хроници.

"Надлежни грађевински инспектор локалне самоуправе донео је решење којим забрањује коришћење тог моста и даје налог тачно како да се рехабилитује, да би био поново у функцији", нагласио је Момировић и поставио питање како се од решења којим се забрањује употреба моста дошло до тога да, према сведочењима, 50 људи буде на њему, што треба истрагом утврдити.

Поручује да је реч о озбиљном догађају и великој трагедији.

"Имали смо седницу Владе, ово нас је све погодило", рекао је министар додајући да су у вези са Овчар Бањом формирали радну групу, да су велика средства издвојена да би дошли туристи.

Обновљене су, каже, путна и железничка инфраструктура.

"Желели смо да дођу људи и они су почели да долазе", рекао је Момировић.

"Волео бих да грађани имају поверење у надлежне органе", рекао је министар истичући да су људи који су прелазили преко моста у Овчар Бањи дошли да обиђу тај крај.

Говорећи о опасности да се нешто овако деси на неком другом мосту, Момировић каже да у Србији има више од 3.000 мостова у друмском саобраћају.

"Ово су мостови који немају папире, неки су грађени педесетих, шездесетих и почетком 20. века. Међутим, не постоји ниједан акт који може да аболира нечију одговорност. Људи после склањају забране и користе инфраструктуру", указао је министар.

Навео је да, уопштено говорећи, надлежни органи санкционишу оне који немају свест и крше забране.

"Људи сами уклоне баријере и користе је као пречицу. Тешко је са моралног аспекта казнити човека који користи мост који је небезбедан", каже Момировић.

Наглашава да ће бити спроведена истрага због ове несреће.

"Железница се поново подиже"

Министар је рекао да су након крађе на контактној мрежи, радници Железница претходна два дана радили без престанка и да је брза пруга Београд – Нови Сад враћена у функцију.

Истакао је да је реч о тешкој крађи организоване групе криминалаца, која је направила велику штету због ситне противправне користи.

Напоменуо је да је реч о најбржој прузи у југоисточној Европи.

"Железница се поново подиже, имамо три пута више путника него претходне године", рекао је Момировић.

"Зграда аеродрома у Београду готова за годину и по дана"

Упитан када ће бити завршена реконструкција Аеродрома "Никола Тесла", министар је рекао да ће инвестициони пројекат трајати 10 година, али да се очекује да за годину до годину и по дана зграда аеродрома буде завршена.

"Аеродром ће се дуплирати, зграда ће имати 100.000 квадрата", рекао је Момировић и додао да је, како каже, "Венси" "једна од најбољих светских компанија, када је реч о управљању аеродромима".

Напоменуо је да се очекује да за две године на Аеродрому "Никола Тесла" буде 15 милиона путника годишње, што је, према његовим речима, троструко више.

"Обилазница се приводи крају"

Министар најављује и да се од марта следеће године више неће говорити о завршетку обилазнице око Београда, већ о томе како да се путници преусмере ка њој.

"Да не пролазе кроз центар Београда, да Газела буде заиста градска саобраћајница", рекао је Момировић.

Напомиње да се завршава пројекат који је почео да се ради пре 32 године, те да се сада размишља шта ће се дешавати када се пројекат заврши.

"Милиони возила, теретних и путничких, више неће имати потребу да пролази кроз центар града", рекао је Момировић истичући да ће то донети и мање загађења.

Упитан колико је ситуација у свету због рата у Украјини утицала на инвестиционе пројекте, Момировић је нагласио да ниједан пројекат није стао.

"Ниједног радника нисмо повукли са градилишта... Сачували смо независну политику, настављамо са инвестицијама, са обилазницом око Београда, са брзом саобраћајницом ка ауто-путу 'Милош Велики', која ће спојити Сурчин и Нови Београд, од Тошиног бунара и Војвођанске излазите на ауто-пут 'Милош Велики', потпуно нова перспектива за Сурчин и Нови Београд, најквалитетнија инфраструктура", рекао је Момировић.

Истакао је да је велики успех актуелне власти то што се, како каже, у овим условима ради на 10 пројеката, изградњи ауто-путева и брзих саобраћајница.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво