Читај ми!

Откачио се висећи мост у Овчар Бањи – две жене погинуле, 10 повређених

Две жене су погинуле, а 10 особа је повређено када се откачио висећи мост који су прелазили у Овчар Бањи. Реч је о туристима из Зворника који су у Овчар Бањи направили паузу и када су прелазили пешачки висећи мост он се, највероватније услед преоптерећења, откачио. Спасилачке екипе претражују реку.

Обезбеђен смештај за породице повређених

Градоначелник Чачка је обезбедио бесплатан хотелски смештај за чланове породица повређених путника у несрећи у Овчар Бањи.

Да подсетимо, седморо повређених је у чачанској болници, од којих је двоје на интензивној нези. Троје повређених налази се на Ортопедији на Бањици. 

Градоначелник Чачка: Десетине људи извучене из воде, утврдиће се ко је одговоран

Повређене су током поподнева обишли градоначелници Чачка и Зворника, Милун Тодоровић и Зоран Стевановић, министар без портфеља Ненад Поповић, као и Мирослав Којић, конзул БиХ у Србији.

Тодоровић је изразио саучешће породицама страдалих и захвалио дежурним екипама које су успеле десетине људи да извуку из воде.

"Из Зворника је 115 људи кренуло у манастир Ђунис, направили су паузу у Овчар Бањи, паркирали два аутобуса на непрописно место крај магистрале и затим кренули на необезбеђен висећи мост како би прешли на другу страну Западне Мораве. Преоптерећност висећег моста који је 60-их изграђен није могао да издржи толики број људи", навео је Тодоровић.

Навео је да ће са Владом радити на расветљавању ове несреће и утврдити ко је одговоран што мост није био стабилан.

Према његовим сазнањима, крај моста је била табла са упозорењем да је мост био за неколико људи, групе од четворо.

"Тај мост никад није имао дозволу за изградњу ни озакоњење, он је давних 60-их ту дивље направљен. Нико не бежи од одговорности, читав дан смо у комуникацији са Владом, али ове жене не може нико да врати", рекао је градоначелник Чачка.

Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, захвалио је свом колеги што су мобилисане све екипе, као и свима који су помогли његовим суграђанима.

"Очекујем да ће сахрана госпођа бити у суботу и да ће тај дан бити дан жалости", рекао је Стевановић.

Др Дабић: Две пацијенткиње на интензивној нези

Др Дејан Дабић, директор Опште болнице у Чачку, рекао је да се две пацијенткиње налазе на интензивној нези са тешким телесним повредама – једна пацијенткиња има прелом карлице и прелом пршљенова, друга има повреду плућа.

"Имамо на хирургији троје пацијената са лаким телесним повредама и на ортопедији две пацијенткиње са лаким телесним повредама", рекао је др Дабић.

Извештај Предрага Стојковића

Момировић за РТС: Надлежни инспектор донео решење којим се забрањује коришћење моста

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изразио је саучешће породицама настрадалих у Овчар Бањи.

"Знамо да стање моста није било непознато за надлежне државне органе", рекао је Момировић, гостујући у Београдској хроници РТС-а.

"Надлежни грађевински инспектор локалне самоуправе донео је решење којим забрањује коришћење тог моста и даје налог тачно како да се рехабилитује, да би био поново у функцији", рекао је Момировић и поставио питање како се од решења којим се забрањује употреба моста дошло до тога да 50 људи буде на мосту, по сведочењима, што треба истрагом утврдити.

Ово је озбиљан догађај, велика трагедија. "Имали смо седницу Владе, ово нас је све погодило, рекао је министар додајући да су у вези са Овчар Бањом формирали радну групу, велика средства издвојена су да би дошли туристи, обновљена је путна инфраструктура, железничку инфраструктуру, желели смо да дођу људи и они су почели да долазе.

"Волео бих да грађани имају поверење у надлежне органе", напомиње министар. Момировић каже да имамо више од 3.000 мостова у друмском саобраћају.

Ово су мостови који немају папире, неки су грађени 50-их, 60-их и почетком 20. века. Међутим, не постоји ниједан акт који може да аболира нечију одговорност. Људи често и после забране, ограђивања простора склањају и користе ту инфраструктуру, ближе им је да туда прођу, указао је он.

"Ми као надлежни органи санкционишемо људе, ако немате свест, причам уопштено, људи сами уклоне баријере и користе је као пречицу. Са тим се често суочавамо. Тешко је са моралног аспекта казнити човека који користи мост који је небезбедан, али морамо да будемо конзистентни и да санкционишемо људе који користе овакву инфраструктуру", каже Момировић.

Истрага ће бити спроведена, око тога нема дилеме, закључио је Момировић.

Седморо повређених у Чачку, троје на Бањици

У чачанску болницу је примљено 10 пацијената, а троје је санитетима пребачено у Спинални центар Ортопедије на Бањици због повреда пршљенова.

Осталих седам пацијената је на опсервацији у чачанској болници, стање им је стабилно и нико није животно угрожен.

Две женске особе старости 60-70 година довезене су у болницу без свести, покушана је реанимација, али оне су, упркос томе, преминуле.

Извештај Слађане Милетић

Троје повређених биће пребачено у Институт за ортопедију Бањица

Три повређене особе биће пребачене у спинални центар Института за ортопедију Бањица у Београду.

У питању су повреде кичменог стуба, односно пршљенова, јавља дописница РТС-а.

Осталих седам повређених је на опсервацији у чачанској болници, њихово стање је стабилно и нико од њих није животно угрожен.

Извештај Слађане Милетић

Ронилац о извлачењу тела настрадалих

Туристи су са два аутобуса кренули из Зворника у манастир Ђунис, и направили су паузу како би обишли манастире у Овчарско-кабларској клисури, међутим, то се завршило трагично. Групе из два аутобуса су кренуле преко висећег моста и он је пукао. Очевици из аутобуса су рекли да је свештеник упозоравао да не треба да крену у толиком броју пртеко моста, јавља дописник РТС-а са лица места.

Ронилац Ненад Стојковић рекао је за РТС да се враћао из Чачка ка Овчар Бањи када га је престигло неколико санитета, а затим и полицијски ауто и он је кренуо за њима.

"Најпре сам помислио да је неки аутомобил слетео у језеро. Међутим, када сам дошао на лице места, видео сам да се мост срушио и притекли смо у помоћ. Пришли смо до једне особе која је држала другу и покушали смо да извучемо жену која није давала знаке живота јер је провела већ 10 минута у води", рекао је Стојковић.

Додао је да су помогли човеку да изађе из воде, а онда с тимом из Чачка су извукли прву жену, која је настрадала.

"Затим смо из чамца прегледали конструкцију моста и пронашли смо и другу особу која се налазила десетак метара од прве", истакао је Стојковић.

Напоменуо је да је мост стар више од 60 година и давно је требало да се реновира, сајле су веома танке и дошло је до замора материјала.

"Раније је пролазило и више људи па се није ништа догодило, међутим, вероватно је време и више људи који су покушали да пређу мост довело до ове трагедије", напоменуо је Стојковић.

Према његовим речима, више пута житељи Овчар Бање су указивали да треба мост да се реновира.

Лекари су указивали помоћ и онима који су претрпели шок због несреће која се догодила.

Стојковић каже да је отежавајућа околност што се, када су пукле сајле, први део моста заротирао и вероватно су та ротација моста и решетка утицали па друга жена није могла да изађе на површину.

"Прва особа је покушала да скине јакну и запетљала се у конструкцију моста и жице, тако да смо једва успели да је откачимо", истакао је Стојковић.

У чачанској болници 10 особа, три тешко повређене

У Општу болницу у Чачку довезено је 12 особа, а две особе су биле без знакова живота. Покушана је реанимација, али без успеха.

"Нажалост, могла је да буде само констатована смрт. Ради се о женским особама средњих година", наводи прим. др Иван Костић, помоћник директора хируршке службе чачанске болнице.

Поред њих у болницу је примљено још десет особа, од којих три имају тешке повреде.

"Свих десет особа биће хоспитализовано и задржано на болничком лечењу. Код три особе су констатоване тешке телесне повреде и оне ће бити задржане на дуготрајном лечењу. Осталих седам, пошто се ради о особама које нису из наше непосредне околине, биће задржано на опсеравацији у нашој болници 24 часа. Углавном се ради о повредама локомоторног система. Једна особа ће бити смештена на одељење интензивне неге", додаје Костић.

Туристи из Зворника кренули у манастир Ђунис

Из Зворника је у посету манастиру Ђунису код Крушевца кренуло 115 туриста у два аутобуса, потврђено је РТС-у.

Направили су паузу у Овчар Бањи и део путника кренуо је да пређе мост који нема употребну дозволу и грађен је шездесетих година. На мосту је у тренутку пуцања било тридесетак људи, јавља дописница РТС-а.

Тело још једне жене извучено из реке

Репортер РТС-а из Овчар Бање јавља да још једна женска особа без знакова живота извучена из реке.

Пешачки мост се највероватније услед преоптерећења откачио.

Повређене превозе у Општу болницу Чачак

Како јавља репортер РТС-а, повређене превозе у Општу болницу Чачак.

Како је РТС-у потврђено у чачанској болници, једна жена је преминула, а 10 особа повређено када се откачио мост који су прелазили у Овчар Бањи.

Пешаци су прелазили висећи мост преко Западне Мораве када се откачила конструкција и они су упали у воду.

Како сазнајемо, реч је туристима из Зворника.

Два аутобуса босанских регистарских ознака у Овчар Бањи направила су паузу, а путници су изашли да се прошетају висећим мостом преко Западне Мораве, преноси РИНА. 

"Под оптерећењем сајла је пукла и сви путници су упали у воду. На терену су ватрогасци спасиоци и екипе Хитне помоћи, људи се извлаче из воде. Повређене превозе до Опште болнице у Чачку. Више од 50 људи је упало у воду, улажу се максимални напори да се сви људи што пре извуку", потврђено је за агенцију РИНА.

Спасилачке екипе чамцима претражују реку.

На лицу места су и полиција, Хитна помоћ и ватрогасци.