Читај ми!

Магнети за уклањање зујалица које робу штите од крађа купују се и на друштвеним мрежама

На друштвеним мрежама продају се магнети за уклањање такозваних зујалица које гардеробу и обућу у продавницама штите од крађа. Оваква понуда забринула је трговце.

Оглас – магнети за скидање зујалица. У опису – алат који служи за скидање зујалица у бутицима. Некоришћен и запакован производ.

Купују их власници продавница, али и они који би да до робе дођу без плаћања. Да се зујалице у радњама скидају и да се тако краде, потврђују и трговци.

"На дневном нивоу баш је учестало и то посебно у тржним центрима, Новом Саду, Београду, Нишу", каже Марија Лазић, менаџерка продавнице.

Правила нема, кажу продавци, овако краду и млади и старији, долазе чак и породично. И када примете лопове, трговци су готово немоћни.

"Немамо право нити да их задржимо у објекту, немамо право ни да узмемо њихову торбу, ни обезбеђење нема већа овлашћења. Једино што можемо је да позовемо полицију и да их замолимо да остану док не дође полиција", објашњава Лазићева.

Продавање уређаја за скидање зујалица није нелегално. Адвокат Тамара Радојчић каже да зујалице најчешће купују малолетници, који углавном чине ситне крађе.

"Предвиђен је поступак, новчана казна или казна затвор до шест месеци. Али, како су најчешће малолетници испод 14 година, њима се одређује хуманитарни, друштвено корисни рад", наводи Радојчићева.

На Факултету безбедности кажу да трговци треба да се баве унапређењем заштите у малопродајним објектима.

"Суштина је да ако говоримо о губицима у малопродаји, губици су изузетно велики. Те губитке плаћамо ми купци, јер малопродаја зарачунава ризик од оваквих ситуација, дела крађе", истиче проф. Горан Ј. Мандић са Факултета безбедности.

Професор додаје да је једно истраживање у Великој Британији показало да су губици због оваквих крађа толики да се годишње може направити шест нових болница, са комплетном опремом.

Губи и држава, али и осигуравајуће куће. Ипак, највише трговци, јер, како су нам рекли, постоје и апликације на телефонима помоћу којих се блокирају сензоматици, али и торбе које их деактивирају и без скидања зујалица. Због тога се позивима полиције, када приведу починиоце, редовне одазивају.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи