Читај ми!

Печурке без декларације опасност по живот, тровање може довести у ред за трансплантацију

За само неколико дана укупно 10 особа смештено је у Национални центар за контролу тровања на ВМА. Сви су јели гљиве купљене на пијаци. Председник Миколошког друштва Србије Александар Кнежевић каже да је највероватније реч о зеленој пупавки, најотровнијој гљиви на нашим просторима. Не куповати печурке без декларације нити мешавине у којима има изломљених гљива, поручује Кнежевић и упозорава да последице тровања могу трајно да оштете бубрег и јетру.

Један пацијент који је примљен у Национални центар за контролу тровања на ВМА је из Лајковца, док је деветоро из Шапца. Осморо је у тешком стању, а према подацима са ВМА о симптомима, претпоставља се да су се отровали нашом најотровнијом гљивом, на коју се последњих недељу дана често наилази, каже председник Миколошког друштва Србије Александар Кнежевић.

"Претпостављамо да се ради о зеленој пупавки", каже Кнежевић.

Подсећа да је пре седам дана у Јутарњем програму РТС-а упозорио грађане на опасност коју носи куповина гљива на слободним тржницама.

"Савет је увек – немојте куповати гљиве ако немају декларацију о врсти и пореклу робе. Ако се таква роба нађе на тржници, морате да будете опрезни", рекао је Кнежевић.

Упозорава да треба избегавати и мешавине где су тела печурака изломљена, јер је за фаталне последице довољно да се у тој мешавини нађе само једна отровна печурка.

"Оно што је важно приликом сакупљања гљива, осим што могу да се нађу изломљене – зелена пупавка пре него што дође у фазу зрелог, плодоносног тела има форму јајета. И врло често може да се грешком замени са неколико врло цењених јестивих врста. И ту настаје проблем", рекао је Кнежевић.

Отказују бубрег и јетра 

Напомиње да се симптоми тровања јављају касно.

"Први симптоми су блажи, гастроинтестинални, чак пацијент почиње да се осећа нешто боље. Мисли да је све у реду. Тек другог дана почињу озбиљнији симптоми када отказују функције бубрега и јетре и када је потребна хитна хоспитализација. Врло често такви пацијенти остају са трајним оштећењима бубрега и јетре, врло често су после кандидати за трансплантацију јетре", рекао је Кнежевић.

Истакао је да је између 80 и 90 одсто тровања са смртним исходом у свету управо од зелене пупавке.

Не куповати печурке без декларације

Истиче да се печурке на откупним станицама контролишу, али да су проблем оне које се купују код неовлашћених продаваца на пијацама. Проблем су, додаје, и гљиве које нису отровне, али могу да изазову блаже пробавне сметње.

Кнежевић објашњава да и јестиве печурке могу да буду проблематичне јер могу да садрже супстанце које су алергени и буду теже за варење.

Гљиве којима се отровало 10 пацијената са ВМА купљене су на пијаци.

Покренута је истрага и ухапшена је 72-годишња жена која је осумњичена за дело против здравља људи. Одређено јој је задржавање до 48 сати.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво