Шуме пуне печурака, ако нисте добар познавалац немојте их јести

Опрез при брању печурака је неопходан, али често не и довољан. Дешава се да у бербу крену они који ништа не знају о њима или они приучени који мисле да знају, а онда се спорадично дешавају тровања. О чему треба водити рачуна у берби, и какве опасности вребају ако их недовољно познајете?

Протеклих дана, после јесењих киша, појавиле су се печурке чак и на оним местима на којима их никада није било. Многи су кренули у бербу. Међу њима свакако има добрих познавалаца, али нажалост и оних који готово да ништа не знају о печуркама. 

Александар Кнежевић, председник Миколошког друштва Србије, каже за РТС да је неопходан опрез при сакупљању печурака и поново апеловао на грађање да воде рачуна о оним које користе у исхрани, а које нико не контролише.

Међу гљивама, истиче, има веома сличних врста, а неке од њих су веома отровне.

"Проблем настаје код оних сакупљача који мисле да су познаваоци, па може да дође до забуне и да се у корпама нађу оне које никако не требало", рекао је Кнежевић.

Многе гљиве, истиче, имају своје двојнице, веома подсећају на јестиве.

Једна од таквих је, каже, зелена пупавка. 

"То је једна од најотровнијих и најсмртоноснијих у свету, а има је доста код нас", навео је председник Миколошког друштва Србије.

"Ако заиста не познајете гљиве, немојте их користити у исхрани", истакао је Кнежевић.

Објаснио је да гљиве треба погледати са свих страна, обратити пажњу на боју и мирис, често се окрећу са доње стране зато што се на основу те структуре најлакше ради идентификација.

Истиче да је најбоље и најсигурније куповати гљиве које су упаковане и које имају декларацију о врсти и пореклу робе.

"На нашим пијацама, нажалост, нико не контролише о којим гљивама се ради. Дешава се да познаваоци некада скрену пажњу продавцима ако се нађе нека која не би требало да буде. И то се дешава, из личног искуства могу да потврдим", рекао је Кнежевић.

Рекао је да се у природи у просеку за продају сакупи између 9.000 и 10.000 тона гљива у зависности од сезоне. 

У Београду се одржава међународна конференција о медицинским гљивама, a петак у Ботаничкој башти почиње традиционална изложба "У царству гљива".

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара