Читај ми!

УНС одао пошту кинеским новинарима страдалим у НАТО бомбардовању

Представници Удружења новинара Србије (УНС), на челу са председником Живојином Ракочевићем, одали су почаст кинеским колегама и положили венац на месту срушене амбасаде у Улици Трешњиног цвета на Новом Београду. На венцу пише: "Су Сингху,  Џу Јинг, Шао Јунхуан, увек ћемо вас памтити. Удружење новинара Србије".

Делегација Удружења новинара Србије обележила је четврт века од бомбардовања кинеске амбасаде на Новом Београду у којем је погинуло троје кинеских новинара.

"Погинуле колеге новинари су се својим животом и својом смрћу уписали у наше редове и они нису само новинари Кине, они су и наши новинари", рекла је новинарка РТС-а и чланица Управе УНС-а Оливера Ковачевић.

У бомбардовању Амбасаде Кине страдали су дописници листа Гуангминг жибао Џу Јинг и Су Сингху, као и новинарка агенције Синхуа Шао Јунхуан.

"Долазим са Радио-телевизије Србије, где се догодио злочин када је 16 радника у НАТО бомбардовању изгубило живот. Њихове породице и колеге запослени знају какву то трауму вуче са собом и какве последице оставља, не само на њихове породице, него и на шире окружење. Ми само претпостављамо какве последице је то оставило на породице које су удаљене хиљадама километара од наше земље", рекла је Ковачевић.

Истиче да је то још једна опомена да рат носи страшан бесмисао, као што је потпуно апсурдно било и да је кинеска амбасада и погибија колега новинара "колатерална штета". 

Суботички новинар и члан УНС-а Бранко Жујовић рекао је да је имао част и задовољство да ради са колегиницом Ванг Џимин, која је требало да буде са троје погинулих новинара у амбасади, али се само стицајем околности није нашла међу њима.

"То искуство ме је повукло да размишљам о нечему другом, изван контекста саме трагедије. На месту страдања никао је Кинески културни центар и мислим да је веома важно да сви разумемо да је и на месту страдања потребно наставити – духовношћу, образовањем и културом. На тај начин да узвратимо. То је једина права мера узвраћања на злочин", рекао је Жујовић.

Амбасада Кине погођена је 7. маја 1999. године са три пројектила.

Јужни део зграде погодиле су две ракете – последњи спрат и приземље. Трећи пројектил срушио је део приземља и подрум западног дела здања на Новом Београду.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године постављена је спомен-плоча.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара