Читај ми!

Свака трећа убијена жена пријављивала је насиље – зашто институције не реагују благовремено

Девет убијених жена и пет покушаја убиства – црна статистика породичног насиља од почетка године. Данас се сећамо свих жена које су убили њихови партнери или чланови породице. Данашњи дан, 18. мај, симболично је изабран у знак сећања на три мајска дана 2015. године када је у само 72 сата убијено седам жена. Обесхрабрује чињеница да је свака трећа убијена жена пријављивала насиље.

Кад институције закажу, остаје тишина. Истраживање показује да су убиства жена могла да се предвиде и спрече.

"Нема ништа горе него доћи у ту ситуацију да држава позива жртве да пријаве, а да када она дође да се не пружи адекватна заштита. Ми смо упутили иницијативу Министарству правде да се обавезно обавештава жртва у оном тренутку када насилник треба да изађе из затвора, јер се испоставило да је и то један од ризичних тренутака", наводи Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Зато што надлежни нису благовремено поступали, зато што су лоше проценили ситуацију или нису препознали факторе који указују да може доћи до тешког повређивања или убиства – свака трећа жена која је насиље пријавила убијена је.

"Највећу моћ и надлежност да се сузбија и спречава насиље над женама имају управо институције. Ми морамо радити на томе да се пре свега утврде да ли је било учињених пропуста, да се санкционишу одговорни и да се упуте препоруке што је још 2016. године када је Заштитник грађана анализирао 14 случајева убистава жена утврдио је пропусте у 12 случајева", истиче Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра.

Показало се да надлежне институције не раде контролу ни после убиства. Велики проблем је и дубоко уврежена патријархална култура у којој се од жене очекује да ћути и трпи.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво