Читај ми!

Школе забрањују мобилне телефоне током наставе у Србији – какав се ефекат очекује

Забрана коришћења телефона током наставе није алтернатива већ поступак који школе предузимају како би обезбедиле квалитетнију наставу. Деца ће бити активнија на часовима а њихова концентрација биће боља, каже за РТС дечји психолог Бранка Тимша.

У Србији су за седам дана две основне школе у Србији забраниле употребу мобилних телефона током наставе.

Ученицима у Прокупљу и Пожаревцу узимају се телефони по доласку у школу, закључавају у ормариће и враћају тек кад крену кући.

Школе су такву одлуку донеле због примедби наставника да телефони ометају децу, одвлаче им пажњу од лекција и због, навели су, све чешћих проблема да обуздају ученике који током часа играју игрице, снимају или се дописују.

Бранка Тишма, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је забрана телефона током наставе један од начина да се обезбеди квалитетнија настава.

"То није алтернатива, то је један од поступака које школе предузимају да би обезбедиле квалитетнију наставу и да би наставници имали могућност да креирају, граде наставни процес, уз учешће и концентрацију коју би деца требало да имају", указује Тишма.

Каже да када деца користе телефоне за време наставе деконцентришу и себе и ометају другу децу.

Истиче да постоји још једна врста злоупотребе, односно снимање на часу наставника или ученика, као и провоцирање ситуација да наставник или друга деца одреагују, те да се ти снимци смештају у различите контексте и објављују "врло провокативно" на друштвене мреже.

Психолошкиња каже да када из наставе "изведете" оно што ремети пажњу, концентрација ће бити боља, садржај који се презентује квалитетнији, а ученици ће активније учествовати на часу него раније.

Истиче и да је важно да када се забрана коришћења телефона у школи уведе, њу не треба да нарушава ни директор, наставници, родитељи, деца.

Додаје да је драстично опао број случајева такозваног електронског насиља, када су деца због коронавируса користила таблете и телефоне за учење.

"И ми одрасли треба да учимо у које сврхе и како треба да користимо телефоне", указује психолошкиња Бранка Тишма.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се