Читај ми!

Пожаревачка школа забранила мобилне, деца кажу овако је лепше

У основној школи "Доситеј Обрадовић" у Пожаревцу уведена је потпуна забрана коришћења мобилних телефона. Ову промену подржали су и ученици и наставници.

Оно о чему учитељи и наставници свих школа у Србији годинама маштају и шапућу између себе, у основној школи "Доситеј Обрадовић" у Пожаревцу постало је стварност. Ученици одлажу своје телефоне у закључане ормаре пре првог часа и узимају их када пођу кући. Ово ослобођење од технологије ученици су подједнако подржали.

"За време одмора много се више дружимо као генерација и генерално играмо одбојку или неке игре на папирима, међусобно комуницирамо. Иначе би за време одмора свако био на свом телефону, гледали друштвене мреже или играли игрице", каже Ана Костић, председница ученичког парламента.

Први бенефити за наставу видљиви су после само три дана.

"Примећујемо да дете нема тај осећај да је телефон близу, на дохват руке и самим тим је концентрисаније и фокусираније на оно испред њега на часу. Једна од ствари која је ту колатерална јесте мало већа бука у школи, али с друге стране, то је добро, јер знамо да све одвија како треба. Док су деца на телефону, не знамо ни како се осећају, ни како размишљају", наводи Александар Радовановић, наставник енглеског језика.

Ограничење је покренуто на основу једногласне одлуке савета родитеља.

"Сматрам да је одлагање телефона корисно у циљу превенције дигиталног насиља, спречавање излагању непожељним садржајима, као што су актуелне страхоте рата и слично. То је један вид сигурне заштите ученика у школи", истиче Маја Поповић, родитељ.

Зависност наших живота од технологије дошла је до нивоа да угрожава безбедност деце коју нам школе гарантују. Само је било питање ко ће бити најхрабрији и први иступити у заштити нових генерација.

"Када би ти телефони у себи имали само могућност за слање поруке и позива. То није проблем. Али је проблем када долази до нежељеног снимања, фотографисања ученика, разних ситуација и злоупотреба на друштвеним мрежама", поручује Ивана Јоксимовић, директорка ОШ "Доситеј Обрадовић" Пожаревац.

Учитељи и наставници већ припремају разне друштвене игре и полигоне како би додатно заокупили дечију пажњу током одмора.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи