Читај ми!

Зашто се у незапамћеној енергетској кризи неке земље одричу нуклеарки

Док незапамћена енергетска криза потреса европско тржиште, Немачка и Белгија планирају затварање преосталих нуклеарних електрана. Стручњаци оцењују да је то нови удар на безбедност снабдевања и на цену гаса и струје.

После нуклеарне катастрофе у Фукушими 2009. године, Немачка је одлучила да одустане од нуклерне енергије. Ипак, гашење није ишло планираном динамиком, па од 17 нуклеарки, ради још шест. Према новој одлуци, три ће затворити до краја године.

"Њихова одлука је неопозива. До краја идуће године они ће искључити све нуклерне електране из погона. Ослониће се на обновљиве изворе којих је четрдесетак одсто, ветар и сунце узеће један део из гаса, 12 одсто, колико су добијали из нуклеарки", каже проф. др Миодраг Месаровић, генерални секретар Комитета Србије у Светском савету за енергију.

Уочи празника, белгијска влада је преломила да до 2025. године гаси преостале две нуклеарке.

Иако је то део енергетског плана земље, због енергетске кризе и захтева дела посланика оставили су могућност да ту одлуку у марту идуће године преиспитају.

Истовремено, издвајају 100 милиона евра за истраживање нуклеарне енергије како би надоместили мањак струје.

"Излазак из нуклеарне енергије је заиста потврђен, али уз два услова: прво морамо да обезбедимо енергетску безбедност, а друго морамо да одржавамо стабилне цене. Ова влада доноси одлуке са неопходним опрезом, како би се осигурало снабдевање", каже Александер де Кро, белгијски премијер.

Угасити нуклеарку је тежак посао, јер захтева много безбедносних процедура, а и кошта. Кажу, јефтиније је изградити нуклеарку него је затворити.

Немци су ове године за те намене одредили чак 2,4 милијарде евра. Стручњаци оцењују да ће то додатно уздрмати узаврело тржиште енергије.

"Тако ће направити озбиљан поремећај не само на свом, него и на европском тржишту јер су највећа потрошачка и произвођачка сила у Европи", каже Месаровић.

У свету има 450 нуклеарки, а глобано гледано од летос нуклеарна енергија доживљава ренесансу. Тренутно се гради 31 нуклеарка, трећина је у Кини. У Европи су у изградњи четири нове електране.

"Многе земље: Кина, Кореја, Америка, Француска, не размишљају уопште да ли да граде нуклеарке, зашто? Зато што ће фосилна горива нестати. Кини је у наредних 25 година потребно пет пута више енергије него целом свету заједно. Наравно да они не размишљу ни о чему другом сем о нуклеарним електранама", каже Илија Плећаш, научни саветник у ЈП "Нуклеарни објекти Србије".

Према подацима Међународне агенције за енергију, нуклеарне електране у светској производњи обезбеђују 10 одсто енергије и један су од главних адута у глобалној борби за смањење емисије угљен-диоксида.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво