Читај ми!

Шта управа Београда ради како би смањила загађење ваздуха

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је, коментаришући протесте за чистији ваздух, рекао да је загађења било и раније, али да се сада о томе више говори јер је боље стање на пољима која су пре била у фокусу, попут незапослености и плата. Објашњава шта град ради како бисмо удисали чистији ваздух.

И протеклог викенда у Србији се протестовало, између осталог, због загађења ваздуха. Заменик градоначелника Београда каже да разуме грађане, али и истиче да је екологија сада у фокусу јер су се решила нека друга питања.

"Данас имамо у граду 750.000 запослених, а 2014. је било 559.000. Просечна плата је данас 700 евра, а 2014. је била 456 евра", рекао је Весић и истакао да је екологија у средњеразвијеним друштвима важно питање.

Каже да треба да решавамо еколошке проблеме, али да они постоје деценијама, само се о њима раније није причало.

Када је реч о загађењу ваздуха, највећи проблем су, истиче, индивидуална ложишта.

"Спремни смо да се, као град, одрекнемо партиципације за прикључење на топловод, а ради се на томе да се и Србијагас одрекне своје партиципације. Мотивишемо људе да се без икакве накнаде прикључе на парно грејање и да угасе индивидуална ложишта", наводи Весић који напомиње да се полако гасе котларнице широм града.   

Други проблем су аутомобили и аутобуси, а заменик градоначелника очекује да ће се изградњом метроа и проширењем мреже БГ воза и то решити, до 2030. године.

Град жели и да смањи порез на имовину зградама које су енергетски ефикасне, навео је заменик градоначелника.

Граде се постројења за прераду отпадних вода 

Весић је рекао да проблем није само ваздух, већ и загађење воде. "Ми смо управо у процесу изградње пет фабрика за прераду отпадних вода, што није рађено деценијама", каже Весић.

Оваква постројења се граде у Великом селу, Остружници, Обреновцу, Лазаревцу, Сопоту, Младеновцу и Гроцкој.

Објашањава да тренутно имамо 100 директних испуста канализације у Саву и Дунав, односно 60.000 олимпијских базена фекалија. "Када изградимо те фабрике, решићемо проблем загађивања река", поручио је Весић.

Коментаришући пожар у Земуну у којем је једна особа страдала и пожар у кинеском тржном центру у Обреновцу, након којег се две особе воде као нестале, Весић је рекао да са почетком зимске сезоне има много више оваквих случајева и то због индивидуалних ложишта.

Због тога је у Београду забрањен отворени пламен у зградама, а од јануара ће бити забрањено коришћење плинских боца у стамбеним зградама.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво