Читај ми!

Заштитник грађана: Пракса указује на потребу контроле судске управе

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да годинама указује на потребу контроле судске управе, јер су институцији на чијем је челу осим великог броја грађана који јој се обраћају незадовољни радом судова, почеле да се обраћају и судије које добро знају да због уставно-правних и законских ограничења то није институција којој треба да се обрате.

Чињеница да се обраћају Заштитнику грађана значи да унутар судског система не могу да нађу решење, навео је Пашалић у саопштењу издатом поводом уставних промена.

Истакао је да многи омбудсмани у развијеним европских демократијама имају надлежност контроле рада судске управе.

"И Венецијанским принципима из 2019. године указује се на надлежност омбудсмана у области правосуђа на обезбеђивању ефикасности поступка и административног функционисања тог система", рекао је Пашалић.

Додао је да и уставни амандмани који се разматрају у Скупштини Србије препознају улогу Заштитника грађана при избору чланова Високог савета судства, Високог савета тужилаца и Врховног јавног тужиоца.

"Упркос томе, Заштитник грађана ни по Уставу, по старом а ни по новом Закону о Заштитнику грађана нема надлежност контроле рада судске управе, а потребу за тим потврђује велики број притужби грађана и обраћања судија који траже заштиту иако веома добро знају које су надлежности ове институције", рекао је Пашалић.

Указао је да до сада осим критика готово да није било предлога за озбиљну реформу правосуђа како би оно функционисало по мери грађана.

"Неопходно је наћи начин за ефикасну контролу рада судске управе чиме би се смањило незадовољство грађана радом судова, с једне стране, и спречило незадовољство судија око њихових дужности, с друге стране", рекао је Пашалић

Додао је да чека моменат кад овој институцији буде дато више надлежности да их јавно представи грађанима.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво