Читај ми!

Месер ће у Панчеву производити гасове за медицинску употребу за Западни Балкан

Србија је добила нову пунионицу за специјалне гасове и лабораторију. У погону у Панчеву "Месер" ће производити гасове за медицинску употребу за Западни Балкан.

Најтежи облик ковида је борба за дах, а у тој борби помажу боце са медицинским кисеоником. Болница у Батајници има 800 пацијената, а 97 одсто њих захтева кисеоник!

"Не би било могуће ни преживљавање неких болесника заправо неки пацијенти толико су зависини од кисеоника, њихов живот не би био могућ ни сат ни два без кисеоничке потпоре. Потрошња кисеоника је више десетина већа него у нормалним условима, дневно се овде троши 16-20 тона медицинског кисеоника, а месечно и до 600 тона", наводи анестезиолог др Јелена Величковић из ковид болнице у Бетајници.

Та слика прелива се и на цео ковид систем. У просеку свака болница троши тромесечну количину кисеоника за један дан

"Србија ни у једном моменту, за разлику од других земаља, није ушла у проблем са недостатком кисеоника, за наше пацијенте, за наше болнице. Сем тога што су радили и показали једну сигурност за све нас у Србији, они одавде производе гас и извозе га у 10 земаља, у више десетина милиона евра. Ово овде што су урадили, што сам успео да видиим, ретко где има у Еврипи, ово неће бити у 10 година ЕУ", истиче министар здравља Златибор Лончар.

Да би тако и остало, раде без секунде паузе. Отворена је и нова пунионица за специјалне гасове и лабораторија.

"Ја сам одувек знао да су специјални гасови нешто што је додатна вредност, нешто што је будућност, нешто у шта треба улагати. Мотивација за ово је да будемо више од Лиге шампиона, мотивација за ово је да дођемо до прекретнице у целом региону", истиче Ернст Боден, оперативни директор Месер групе.

Заједничка борба са короном се наставља. У овом тренутку на лечењу у ковид систему су 6.792 пацијента.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво