Читај ми!

Учестали напади на лекаре и екипе Хитне помоћи – одакле потиче толика агресија

У Београду је у среду ножем нападнута екипа Хитне помоћи, јер је техничар упозорио пацијента да стави маску, док је прошлог месеца у Крагујеввцу пацијент потегао мачету. Разлоге за агресију стручњаци виде у стресу и страху због живљења у пандемији као и поларизацији у друштву. Са друге стране, омбудсман позива грађане на солидарност.

Екипа београдске Хитне помоћи нападнута је ножем када је медицински техничар упозорио пацијента који је кашљао да стави маску. И то није први напад на лекаре који долазе на позив у кућу пацијента. Прошлог месеца на крагујевачку екипу Хитне помоћи, пацијент је насрнуо мачетом.

Такво понашање, поред осталог, последица је стреса, страха и неизвесности због пандемије која дуго траје, објашнавају стручњаци. Да ли је слагање или неслагање са новом реалношћу и уведеним мерама, разлог да се некоме науди, нарочито када је реч о лекарима који су на првој линији борбе са ковидом?

На молбу да стави маску, пацијент је рекао да не верује у маске ни у мере и ножем насрнуо на медицинског техничара. Интервенисала је полиција и избегнуте су теже последице.

Др Ивана Стефановић из Хитне помоћи констатује да се у овом случају све завршило добро, напомињући да је лекари који раде на централи 194 трпе велику количну агресије.

Стефановићева поручује грађанима да се маске морају носити када екипа дође на позив. "То је потпуно логично, какво год да је ваше веровање. Интерес је јавног здравља да се пандемија што пре оконча, ако се ми разболимо, ко ће вам онда доћи", наглашава Стефановићева.

Зашто такво понашање није изненађење 

Са стресом, страхом и неизвесношћу због пандемије живимо готово две године. Kада томе додамо теорије завере, погрешно тумачење стручних и научних доказа у вези с ковидом, онда ни таква понашања појединаца нису изненађење.

Директорка Kлинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић истиче да утицај пандемије на здравље као такво може да произведе и агресивне реакције у контексту психопатологије.

"Овог пута је мета неко ко је запослен у здравственом систему те је читава слика још драматичнија. Али дешавају се такве ствари свакодневно јер смо се поларизовали као друштво", каже Сташевић Карличићева.

На мети су протеклих дана била и двојица лекара, члановa Kризног штаба. Протестовало се испред домова Предрага Kона и Бранислава Тиодоровића, уз вређање и омаловажавање двојице епидемиолога.

Заштитник грађана Зоран Пашалић апелује на солидарност и на потпуно схватање ситауације у којој се земља и цео свет налази. Једино помажући једни другима ову ситуацију можемо да решимо, сматра Пашалић.

Министар полиције поручује да ће, уколико се протести од прексиноћ понове, тражити кривичну одговорност за учеснике.

Министар здравља Златибор Лончар, осудио је напад на екипу Хитне помоћи и поручио да ће држава предузети све да сваки сличан случај буде максимално кажњен.

Нагласио је и да је крајње време да се одлучимо да ли желимо да нас лече професионалци, лекари, или да верујемо друштвеним мрежама и лажима које се пласирају. "Зашто неко зове Хитну помоћ, ако не верује у ту медицину", упитао је министар здравља.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво