Читај ми!

Превртљиво јесење време – савети Горске службе о хајкингу и планинарењу

Ни више лето, ни већ зима, али планине су популарне и ових дана. Оно што може да поквари уживање у природи су магла, киша и клизаве стазе. Алекса Драгојловић из Горске службе спасавања каже за РТС да је за планинарење веома важна припрема, као и опрема која се носи.

Алекса Драгојловић каже да на планинама има све више магле која се врло брзо спушта и да временске прилике сада могу да се мењају из часа у час, тако да је веома битно да детаљно погледамо прогнозу и распитамо се пре него што кренемо у планину.

"Може бити и клизаво, па треба ићи у адекватној обући, у неким дубоким чизмама, да се не креће као лети и да се понесе довољно одеће. Тело се брже хлади и морамо да се припремимо за одлазак у планину, јер је јесен и долази зима", наводи Драгојловић.

Истиче да би, пре свега, требало понети изотермални прекривач који задржава топлоту.

"То је, по мом мишљењу, најосновније што планинар треба да понесе. Треба понети доста хране, воде, пресвлаку, све зависи од тога на колико сати или дана се иде. Треба ићи у групи, не сам, као што правила налажу, а ми смо ту за вас 24 сата дневно", каже Драгојловић.

Горска служба спасавања, додаје, сваког викенда организује вежбалишта и акције.

Планинари иду и на ферате (via ferata – гвоздени пут), што може бити веома захтевна и опасна врста активности у природи.

"Тај пут има челичне сајле, мостове. С једне стране, ферата је много лепа, али и много опасна. Није за почетнике и мора да се има предзнање", испричао је Драгојловић.

Горска служба спасавања се налази на свим планинама. 

"Бићемо на Златибору, Дивчибарама, Копаонику и Старој планини нон-стоп. А у оквиру општих планинских услова подељени смо по станицама и интервенишемо по позиву", напомиње Драгојловић.

На Фрушкој гори су протекле недеље имали интервенцију, а једна особа је преминула.

За планинарење, каже, мора да буде добра и психичка и физичка припрема.

"Морамо добро да испланирамо, да се погледа прогноза, путеви којима ћемо ићи. Има доста апликација које могу људима да покажу какви су то путеви. Ако иде мања група, обавезно се мора некоме јавити, да у случају да не дођете назад, да се покрене акција спасавања. Требало би обавити и преглед код лекара, и због себе и због планинарења", закључује Драгојловић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво