Читај ми!

Статистика о трговини људима у Србији поражавајућа – деца најчешће жртве

У Србији и и земљама Западног Балкана, деца и млади најчешће су жртве трговине људима. Процењује се да годишње у канџама тог савременог ропства у свету нестане милион и 200 хиљада људи. У нашој земљи прошле године идентификовано је 59 жртава, а од почетка ове године 34 и свака друга је малолетна.

Међу жртвама највише је девојчица. Оне трпе сексуалну и радну експлоатацију, принуђене су на брак или извршење кривичних дела. 

"Бројке показују ситуацију да смо у стању као систем и држава да препознамо, а да је заправо број жртава трговине људима далеко већи. Статистика ове године показује оно што ми годинама у Удружењу апелујемо: да су девојчице у највећем ризику", каже Андријана Радоичић Недељковић из Удружења "Атина". 

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић истиче да је поражавајући податак да је у претходних пет година свака друга жртва малолетна.

"На свака два дана у Србији неко пријави Центру да сумња да се негде ради о трговини људима, што је заиста поражавајући податак. Такође, један je од поражавајућих података да је у последњих пет година свака друга жртва малолетна", истиче Љубојевићева. 

Једна од најчешћих предрасуда јесте да се малолетнички бракови дешавају само међу Ромима. Угрожена су, међутим, деца у свим изолованим, сиромашним, у срединама у којима постоје јаки традиционални патријархални обрасци.

То су најризичнија места, не само за дечје бракове, већ и за различите облике експлоатације.

"Суштина је да знамо, статистички, да је већи број жртава експлоатисано од стране особа које су раније биле познате. Не ради се само о непознатим криминалним групама, већ и о познаницима, пријатељима, па и члановима породице", наводи Андријана Радоичић Недељковић.

"Едукација неопходна" 

Зорица Павловић, директорка Центра за социјални рад каже да се жртве користе и као бесплатна радна снага.

"Едукација нам је неопходна, јер и стручни радници и јавност треба да препознају да жртва може да буде било ко", указује Павловићева. 

У томе пресудну улогу има обука полицијских службеника, с обзиром на то да су они често први који долазе у контакт са потенцијалним жртвама.

"Организована је обука стручних радника. То је обука која је намењена професионалцима у свом послу, стручним радницима, како би се подигли њихови капацитети и вештиине у раду са жртавама и у препознавању свих облика трговине људима", каже Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

У Центру за заштиту жртава трговине људима кажу да им у току године стигне од 150 до 200 пријава случајева потенцијалних жртава.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво