Читај ми!

Сазнајте шта је компост - деца из Кучева кроз игру уче и своје родитеље

У општини Kучево дешава се револуционарна промена која је сигурно реткост у једном руралном крају у Србији. Први корак ка здравијој средини у тој заједници направиће њени најмлађи становници.

Шта је компост? Храна за биљке! О примарној селекцији отпада у Kучеву, родитељи уче од своје деце, која у вртићу "Лане" сакупљају органски отпад од хране, компостирају га, праве хумус и ђубриво, па у пластенику заједно узгајају сопствену зелену салату и лук.

На питање шта највише воли да ради једна девојчица одговара да саде у пластенику, зато што је једном она посадила кући своје цвеће.

Њен другар каже да није тешко и да је вредан.

"Ми видимо децу у новим улогама. Овде нешто раде, врло су корисни, раде на нечему што могу да прате како се развија", истиче Јасмина Траиловић, једна од мама. 

Пробудити свест код свих о значају рециклаже

Неформална група "Зелена оаза" тражила је најефикаснији начин да пробуди свест о значају рециклаже и утицају на њихово најуже окружење.

"Најмлађи много лакше усвајају све те добре навике и кроз тај сам процес ми учимо децу, али исто свашта научимо и од деце", наглашава Марија Рајчић из "Зелене оазе" Кучево.

Пројекат подржава и локална самоуправа која на овај начин жели да мотивише грађане и уведе примарну селекцију влажног отпада у целом граду, како би смањили емисије метана и угљен-диоксида на депонији.

"Желимо да током наредне године помогнемо и субвенционишемо набавку компостера свим заинтересованим домаћинствима на територији града и општине да се укључе у процес примарне селекције", најављује Слободан Стокић, члан већа за екологију општине Кучево.

Ивана Гећевић, родитељ уз подршку истиче да је то нов вид рада и да је савршен.

Они који имају срећу да одрастају у богатој природи Хомоља каква је општина Kучево, лако поверују да је живот у здравом окружењу право, а не привилегија за коју морамо много да радимо како бисмо је очували. Бар то дугујемо будућим генерацијама.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво