Читај ми!

"Дан белог штапа" – који су горући проблеми слепих и слабовидих и како их решити

Међународни дан слепих и слабовидих, познат и као "Дан белог штапа", у Србији обележава више од 12.000 слепих и слабовидих, колико иначе и има особа које не виде или имају проблема са видом. Савез слепих Србије је једна од најстаријих организација у нашој земљи. Председник те организације Милан Стошић истиче да су највећи проблеми тих лица у процесу инклузивног образовања, запошљавања, новчане помоћи за негу, али и доношење посебног закона којим би се регулисао статус и рад удружења.

Савез слепих Србије је једна од најстаријих организација у нашој земљи. Постоји од 1946. године и бројним активностима ради на унапређењу квалитета живота слепих и слабовидих особа.

Милан Стошић, председник те организације, истакао је да је заједнички именитељ свих 45 подружница да данас сви укажу на проблеме за које су заинтересовани, како би помогли у свакодневном животу тих лица.

Стошић је указао да је један од већих проблема слепих и слабовидих у процесу инклузивног образовања.

"Постоји закон којим се омогућава да се деца са хендикепом инклузивно образују, али ту имамо проблема, одсуство стручног кадра као што су персонални асистенти дефектолози, недостатак уређаја за писање Брајевог писма, уређаји за слушање аудио књига. Ту се ми сналазимо као родитељи за своју децу, али најбитније је да се то системски реши", нагласио је Стошић. 

Додатна помоћ послодавцима за запослење

Даље наводи проблем запошљавања. Нагласио је да су слепи и слабовиди људи високо образовани, чак и доктори наука, али је проблем кад се дође до тог звања, врло тешко се запошљавају. 

"Када дођу до дипломе тек тада су ништа. То мора да се промени на боље, да се промене неки чланови закона и да то постане обавеза послодавца. Послодавци морају да имају не само законску, већ и моралну обавезу да у то уђу без предрасуда", сматра Стошић.

Додаје да неки послодавци радије плаћају казнене пенале него што испуњавају квотни услов. 

Такође, као је оценио, нису исти сви инвалиди, требало би за теже инвалиде да постоји додатна финансијска помоћ послодавцима да би испунили услове запошљавања.

У горућим проблемима Стошић истиче и да је важно да се компензациона новчана помоћ усклађује са променом раста примања, стандарда. Указује и да су компензациона помагала измештена у, како је рекао, "неки систем тако да врло тешко могу да их користе наши чланови".

Доношење посебног закона којим би се регулисао статус и рад удружења је од изузетног значаја, нагласио је Стошић.

"Ове проблеме ми не износимо само у медијима него и у непосредним сусретима са људима који доносе те одлуке, али би били захвалнији када би се нешто од тога и урадило. Мислим да би то требало да прати квалитетнији живот слепих и других особа с инвалидитетом, јер је и то један од услова да би се наша земља интегрисала у ЕУ и шире. Има неких помака, али то није довољно", оценио је Стошић.

Дигитализација аудио књига

Библиотека савеза је једна од највећих у региону и Европи, а 50. рођендан користе да је афирмишу, све потенцијале, огромно књижевно благо.

"Ми имамо преко 90.000 библиотечких јединица, око 50.000 на Брајеву, око 40.000 у аудио формату. За сада смо око 60 посто књига на отвореним тракама и 40 одсто на касетама успели да дигитализујемо али је остало још пуно тога да се уради", рекао је Стошић.

Додао је да им је за све то потребна финансијска помоћ. Сарадњу имају са свим земљама на свету и шаљу им књиге.

Сарадња са РТС – дескрипција домаћих серија

У сарадњи са Савезом тренутно се припрема аудио дескрипција домаћих серија. Серија "Kорени" ће бити доступна особама оштећеног вида почетком следеће године на програмима РТС-а, а трајно на платформи РТС Планета.

Иначе, РТС Планета је прилагођена за слепе и слабовиде особе. Не постоје потешкоће при претрази и у доступности садржаја. 

Стошић каже да је то само један пројекат, а да су им амбиције да то буде у континуитету. Истакао је да РТС на разне начине афирмише креативне и стваралачке могућности слепих и на тај начин утиче на смањење предрасуда као једне од највећих баријера у животу и раду особа с инвалидитетом.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво