Читај ми!

Отворен сајам наоружања "Партнер 2021", представљено борбено возило "лазански"

Десети јубиларни Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021" свечано је отворен у Београду, а први пут је, у присуству председника Србије Александра Вучића, представљено оклопно возило "лазански“, названо по недавно преминулом новинару, војном коментатору и дипломати Мирославу Лазанском.

На свечаном отварању Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021" представљено је ново мултифункционално оклопно возило "лазански".

"Лазански" је најсофистицираније и најмодерније тешко оклопно возило, које је развило предузеће "Југоимпорт СДПР", а име је добило по недавно преминулом Мирославу Лазанском.

Ново оклопно возило је заправо модификована верзија постојећег "лазара 3". Главна разлика између "лазара" и "лазанског" је вишенаменски топ за дејство по живој сили, лаким оклопљеним возилима, фортификацијама...

Топ калибра 57 милиметара користи пробојну муницију која је изузетно моћна и може да пробије и оклоп лаких тенкова.

Возило "лазански" изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта.

Новину у односу на "лазар" чини и потпуни оклоп, без прозора, као и неупоредиво већа убојна моћ и домет до 14 километара.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да је Мирослав Лазански свим што је учинио за Србију заслужио да војно возило буде названо по њему, а и много више од тога.

Мирослав Лазански, по којем је ново оклопно возило названо, преминуо је 3. августа у 71. години. Био је новинар, војнополитички коментатор, аналитичар, писац и дипломата.

Вучић: Србија ће наставити да јача своју војску

Председник Србије Александар Вучић је на отварању Сајма "Партнер 2021" рекао да ће Србија наставити да јача своју војску и да развија одбрамбену индустрију.

Истакао је да је Србија препозната у целом свету као земља која промовише и чува мир и стабилност.

"У свету интереса нема милостиње за слабе већ поштовања за снажне и зато је важно да развијамо одбрамбену индустрију", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава Самит несврстаних земаља и навео да  отварању "Партнера 2021" присуствују представници многих земаља.

Председник Вучић је истакао и да је на овогодишњем сајму приказано до сада највише новитета.

"Успели смо да претходних година војску и војну индустрију ставимо на пиједестал народног поверења. Овде су представљени истраживачки, опитни и ремонтни капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, као и највиши домети 'Југоимпорта' и наших институција чији је задатак опремање и оспособљавање војске", рекао је Вучић.

Нагласио је да је тешко супротставити се великим силама у промоцији војне опреме и наоружања, али да је важно да Србија гради свој пут и бира оне области где може да се такмичи са најбољима.

"Цене нашег производа мора да буде конкурентнија и боља од оних које имају велики система", поручио је Вучић.

Председник Вучић је истакао и да је Србија слободна и независна земља која сама доноси своје одлуке, па и оне од кога ће и које наоружање да купује, како би себе заштитила јер, како каже, не жели да зависи ни од кога.

На питање како гледа на критике ЕУ и САД што Србија набавља оружје из Кине и Русије, Вучић је одговорио да је Србија независна земља која набавља колико мисли да је потребно, како би одвратила сваког од потенцијалне агресије, што је, каже, понашање суверене земље.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу, али да хоће да сарађује са свима, самостално одлучује, не под притиском било кога.

Председник је након отварања обишао сајам наоружања и војне опреме и упознао се с новим наоружањем које се развија у Србији.

Вучић је обишао и штандове страних излагаче и изложбу наоружања које је раније произведено у Србији.

Заједно са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан-Харченком, Вучић је посетио штандове руских фирми и истакао да је Русија довела на сајам чак 25 предузећа.

Отварању овог сајма присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић и представници више страних делегација.

На сајму 132 излагача, 36 из иностранства

На Сајму "Партнер 2021" присутна су укупно 132 излагача, од чега 36 из 16 страних земаља, међу којима су Аутстрија, Кина, Данска, Канада, Француска, Немачка и Италија.

Овогодишњи сајам је и у погледу изложених новитета вишеструко премашио онај одржан пре две године.

Представљено је више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које су израдили самостално или са Одбрамбеном индустријом Србије.

До 14. октобра у халама 1 и 4 Београдског сајма и на отвореном простору биће изложени артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи. 

У четвртак је Дан отворен за посетиоце, који ће моћи да погледају све што је изложено, уз купљену карту и негативан пи-си-ар тест.

Током сајма биће организовани и стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размене искуства у области одбрамбене технологије.  

Покровитељ овог сајма је Министарство одбране, а суорганизатор компанија "Југоимпорт СДПР".

Билатерални састанци у овиру Сајма "Партнер 2021"

Министар одбране Небојша Стефановић састао се са сталним секретаром Министарства одбране Републике Кипар Андреасом Луком током Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021".

Стефановић је изразио опредељење за унапређење сарадње у области одбране са Републиком Кипар, посебно у војно-војној и војноекономској области. Стални секретар кипарског Министарства одбране указао је на бројне могућности за сарадњу на заједничким пројектима, као и за сарадњу војних научно-истраживачких установа две земље.

Министар Стефановић састао се и са министарком спољних послова Индије Менакаши Леки. Министри су разговарали о унапређењу сарадње двеју земаља, са посебним освртом на војноекономску и војнотехничку сарадњу.

Стефановић се састао и са директором за источну и централну Европу Дирекције за наоружање Министарства војске Републике Француске, бригадним генералом Томасом Лорном. Истичући задовољство достигнутим нивоом сарадње у области одбране и опредељење за њено даље унапређење, Стефановић је рекао да Србија у Француској види поузданог партнера у области војнотехничке и војноекономске сарадње.

Генерал Лорн истакао је да је у претходном периоду закључено више уговора за набавку наоружања и војне опреме за потребе опремања Војске Србије и да су уговори успешно реализовани или је њихова реализација у току, у складу са договореним роковима.

Саговорници су изнели очекивање да ће у наредном периоду бити успостављена и интензивнија сарадња између српске и француске одбрамбене индустрије.

Министар се састао и са представником Оружаних снага Савезне Републике Нигерије генерал мајором Олуфемијем Олатубосуном Олуједеом. Разговарали су о сарадњи двеју земаља у области одбране, као и о могућностима њеног унапређења, посебно у војноекономској области.

Мнистар је разговарао и са замеником министра спољних послова Ирана Махдијем Сафаријем. Саговорници су се сагласили да две земље везују добри пријатељски односи и изразили уверење да ће бити развијани у свим областима, укључујући и област одбране, од обостраног интереса.