Читај ми!

Преминуо Мирослав Лазански

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански преминуо је изненада у 71. години, потврђено је РТС-у у Министарству иностраних послова.

Амбасадор Србије у Русији, дугогодишњи новинар Политике и војни аналитичар Мирослав Лазански изненада је преминуо у Београду, саопштило је Министарство спољних послова.

"Памтићемо га као великог родољуба, изврсног писца, новинара, еминентног војнополитичког коментатора, који је волео своју земљу и са поносом је представљао широм света", наводе из Министарства.

Истичу да ће остати упамћена његова преданост, посвећеност и залагање као амбасадора Србије, као и бројне активности усмерене на додатно унапређење сарадње и пријатељства Србије и Русије.

Мирослав Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године. Гимназију "Јован Дучић" завршио је у Требињу, а Правни факултет у Загребу.

Каријеру новинара почео је као студент у загребачком Полету, да би наставио пишући за Вјесник, Данас и Старт.

Док је био у Загребу писао је за Политику Експрес и НИН. У марту 1991. године Лазански долази у Политику, да би 1996. прешао у Вечерње новости, одакле се вратио у Политику 2001. године.

Лазански је имао колумну и у грчком листу Катимерини и у јапанском Дајмонд викли.

Извештавао са ратишта, интервјуисао врховне команданте и маршале

Мирослав Лазански је извештавао са ратишта у Бејруту, током рата Ирака и Ирана, из Авганистана, Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Крима, као и за време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову и Метохији...

Интервјуисао је два врховна команданта НАТО-а, три маршала СССР-а, шефове КГБ-а, КХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба светских армија, између осталог начелнике генералштаба руске, кинеске и јапанске армије.

Једини је југословенски новинар који је пловио у атомској подморници, америчкој "таутог", летео у авиону Ф-14, био на носачу авиона "Џон Ф. Кенеди" и летео у хеликоптеру Ми-26 са "смедеревцем"

Мирослав Лазански је аутор и осам књига, два документарна филма и десет телевизијских серијала. Добитник је Награде Града Београда за новинарство 2019. године.

Од 2016. до 2019. године био је посланик у Народној скупштини Републике Србије. Именован је за амбасадора Србије у Москви у јулу 2019. године.

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти Мирослава Лазанског.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво