Читај ми!

Протест антиваксера и антиглобалиста у Београду, кордони на више пунктова – полицајци гађани јајима

У Београду је одржан протест антиглобалиста и противника ковид пропусница, вакцинације и других мера против коронавируса. Група од неколико десетина демонстраната гађала је јајима полицијски кордон у Немањиној улици.

Саобраћај нормализован

Саобраћај на Славији, у Немањиној улици и на Савском тргу поново је нормализован и улице су проходне после вишечасовне блокаде због протеста антиваксера и антиглобалиста.

Најупорнији демонстранти и даље у Немањиној

Група најупорнијих демонстраната и даље провоцира полицију у Немањиној улици и гађа их разним предметима и јајима.

Вређају припаднике полиције, највише државне функционере, као и учеснике Прајда. 

Демонстранти гађали полицију јајима

Група од неколико десетина демонстраната, предвођена рашчињеним монахом Антонојем, гађала је јајима полицијски кордон у Немањиној улици.

Монах Антоније је потом приведен у марицу.

Вулин обишао полицијски кордон

Министар полиције Александар Вулин на кратко је обишао полицијски кордон у Немањиној улици, који онемогућава демонстранте да се уз Немањину улицу попну до парка Мањеж, где су окупљени учесници Прајда.

Вулин се није обраћао медијима. 

Ужичко коло око споменика Стефану Немањи

Грађани на протесту, махом млади, заиграли су ужичко коло око споменика Стефану Немањи на Савском тргу, чиме су означили крај окупљања.

Већина демонстраната се потом разишла али једна група најупорнијих и даље демонстрира испред кордона у Немањиној улици.

Демонстранти су се окупили на Тргу републике око 17.30, у време док се недалеко од те локације одржавала шетња у оквиру Параде поноса.

На протесту су бројне организације - Антиглобалисти Србије, Лекари и родитељи за науку и етику, Покрет српске саборности, Покрет отете бебе - промена система. 

Како се може видети на фотографијама новинских агенција, скупу на Тргу придружио се и лидер Двери Бошко Обрадовић, који је подржао протест. 

У протестну шетњу демонстранти су кренули са Трга, а иза зграде Председништва, на Теразијама, запаљене су бакље. 

Са говорнице постављене на камиону су поручили да су против ковид пропусница, маски, вакцинације, да се "гнушају" Параде поноса. Запалили су и изгазили заставу дугиних боја, симбол ЛГБТ заједнице.

Демонстранти су истакли заставе Србије и различитих покрета, поједини носе иконе, а развили су и транспарент "Слога биће пораз врагу". Певали су "Ој, Косово, Косово".

Окупљени су око 19.30 кренули низ Теразије, ка згради Владе Србије. Група демонстраната покушала је да се попне уз Немањину улицу, али им кордон полиције није дозволио да прођу.

Затим су се окренули и спустили низ Немањину улицу до споменика Стефану Немањи, где су раширили транспаренте и заставе. У једном тренутку учесници протеста заиграли су ужичко коло око споменика.

Група демонстраната јајима је гађала кордон полиције у Немањиној улици, код некадашње зграде Генералштаба. 

Раније током вечери полицијски кордон на кратко је обишао и министар полиције Александар Вулин, али се није обраћао медијима. 

Кордони полиције за разбијање демонстранција и код Београђанке и у Ресавској улици.