Читај ми!

Парада поноса у Београду, шетња централним градским улицама прошла без инцидената

Учесници овогодишње Параде поноса прошетали су главним улицама у Београду и послали поруку "Љубав је закон", што је и слоган Прајда. Шетња протекла без инцидената. Јаке полицијске снаге распоређене у граду.

У граду, највише око парка Мањеж, приметни су кордони полиције, а због овог догађаја и веће су саобраћајне гужве.

Програм Параде поноса почео је у парку Мањеж око 16.30 уводним обраћањима, након чега су учесници Прајда око 17.30 кренули у шетњу главним градским улицама.

Шетња је планирана Улицом Краља Милана, Тргом Николе Пашића, поред Скупштине Србије, Кнеза Милоша и Немањином, поново до парка Мањеж где је планиран забавни програм до 23 часа.

Током шетње колона ће се два пута кратко зауставити како би били поновљени захтеви Београд Прајда и исказана солидарност са жртвама насиља и дискриминације.

Током трајања шетње саобраћај ће бити заустављен у центру Београду.

Захтеви ЛГБТ+ заједнице 

ЛГБТ+ заједница у Србији захтева усвајање Закона о истополним заједницама, који је недавно повучен из скупштинске процедуре иако је његово усвајање било готово извесно. Тим законом истополни парови добили би нека од основних права која до данас нису могли да остваре, попут права на поделу имовине или учешћа у доношењу одлука у случају болести.

Такође, захтевају и усвајање Закона о регистрованим партнерствима и Закона о родном идентитету и побољшање здравствених услуга за транс особе, затим усвајање локалних Акционих планова за ЛГБТ+ заједницу.

Захтева се и адекватна реакција државних органа и јавна осуда представника власти на говор мржње и злочине мотивисане мржњом према ЛГБТ+ заједници.

Активисти ЛГБТ заједнице незадовољни темпом испуњањавања њихових захтева.

"Прогрес постоји али је врло спор, оно што постојои 20 година или више од 20 година се испуњава прилично споро, нажалост и поред захтева јасних да то не буде ове године Београд је поново затворен, поново имамо кордоне, то није до организатора већ до полиције иако ми са полицијом сарађујемо", поручује Горан Милетић, члан Организационог одбора Београд Прајда.

Насиље и дискриминација - два кључна проблема за ЛГБТ популацију.

"Толеранција према њима је мера наше човечности, толераниција према њима, да ли разумемо реч чојство", истиче министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Међу захтевима су и образовање и едукација младих о сексуалној оријентацији и родном идентитету.

"Мислим да треба да добијемо један квалитетан закон када за то буде време и када решимо све што би евентуално био проблем", наводи повереница за равноправност Бранкица Јанковић. 

Овогодишња кума Прајда је певачица Наташа Беквалац.

Aнтиковид мере 

Из Београд Прајда раније су најавили да ће сви учесници Прајда бити у обавези да редарима на улазу покажу сертификат о вакцинацији, или потврду о негативном антигенском тесту не старијем од 48 сати или ПЦР тесту не старијем од 72 сата или потврду о зарази вирусом не старију о шест месеци или не млађу од 14 дана.

Уколико не буду имали ништа од тих потврда, биће им омогућено брзо тестирање на ковид-19 у виду антигенских тестова, и то по цени од 350 динара.

Прошлогодишња Недеља поноса одржана је онлајн због пандемије коронавируса.

Београд ће бити домаћин и Еуропрајда 2022. године, европске Параде поноса.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво