Читај ми!

Дим са депоније у Винчи вије се већ пети дан, колико је опасан за здравље

Не постоји разлог за бригу да дим који стиже са депоније у Винчи може угрозити здравље, концентрације дима којима су грађани изложени су краткотрајне, каже начелник Јединице за испитивање квалитета ваздуха у градском Заводу за јавно здравље Андреј Шоштарић. Истиче да су постојећа мерења, иако се на станицама не мере канцерогени диоксини и фурани, довољна и у складу са европском регулативом.

Дим са депоније у Винчи вије се већ пети дан. Ситуација је променљива, па од правца ветра зависи да ли су, и на којим локацијама, грађани изложени диму.

Густ дим, непријатног мириса видели су и осетили око поноћи становници Кумодража, Вождовца, насеља Војводе Влаховића, Браће Јерковић, Миљаковца. Звали су ватрогасце у страху да им је у насељу избио пожар. Испоставило се да није о томе реч него о диму из Винче који је донео ветар.

Мештани Винче кажу да прозоре морају да затворе, и поред велике врућине.

Наводе и да их је страх, јер су се са проблемом депоније суочавали и раније, додајући да и асфалтна база уништава воћњаке.

Како ће дисати, зависи изгледа највише од тога на коју ће страну дунути ветар.

Грађани напомињу да се у доњем делу Винче не брину, али да је би становници горњег дела Винче требало да се запитају.

"Не постоји разлог за бригу, концентрације дима су краткотрајне"

Начелник Јединице за испитивање квалитета ваздуха у градском Заводу за јавно здравље Андреј Шоштарић рекао је у Београдској хроници да не постоји разлог за бригу због угрожавања здравља.

Објашњава да су концентрације којима смо били изложени била краткотрајна загађења и да, иако ниједан дим није здрав, грађани нису дуго били изложени високим концентрацијама у овом конкретном случају.

"Према информација која су достављене, не постоји разлог да неко брине да је могло да дође до оштећења здравља", истиче Шоштарић.

Наводи да се квалитет ваздуха контролише редовно, на 30 мерних места, од којих су 10 аутоматска.

Ветар је тај који диригује где ће дим од пожара да се разноси, додаје он. "Тај ветар, колико год да је лоше да доноси загађење у град, доводи до тога да се концентрација смањују, а облак дима разблажује", указује Шоштарић.

"Постојећа мерења довољна, честице су добар индикатор"

Упитан које се супстанце мере, пошто је било навода да постоје диоксини и фурани који су канцерогени јер горе пластика и гума, Шоштарић објашњава да се на мерим станицама, у складу са уредбом Владе Србије која је усклађена са европским регулативама, мере суспендоване честице, попут ПМ-10 или ПМ-2,5, сумпор-диоксид, угљен-моноксид, озон, различита органска једињења.

"Диоксини и фурани нису обухваћени уредбом, па не постоји основ да би се они нашли у обиму испитивања. Када би њих мерили и кад би нашли неку концентрацију, не би имали са чим да је упоредимо, пошто не постоје граничне вредности", објашњава Шоштарић.

Ипак, каже да су постојећа мерења довољна.

"Диоксини и фурани не би дошли сами са депоније, већ у 'букету'. Ако долазе честице, долази све што је у том диму. Честице су довољно добар индикатор да покажу какав је квалитет ваздуха генерално", објашњава Шоштарић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво