Читај ми!

Ваздух у Винчи изузетно загађен, осећао се непријатан мирис и током ноћи

У појединим деловима Београда и током ноћи осећао се дим са депоније у Винчи. Надлежни кажу да су се највише јављали житељи насеља Браће Јерковић и они који живе око Улице Војводе Степе. Проблем депоније у Винчи биће решен до краја године, рекао је за РТС заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Стручњаци кажу да је то због ветра који мења правац. Ватрогасци су непрестано на терену, са три возила и осам ватрогасаца. Према тренутним мерењима Агенције за заштиту животне средине, ваздух у Винчи је изузетно загађен. 

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је за РТС да се непријатан мирис са депоније у Винчи осећао у многим деловима града и да је сада у току догашавање пожара.

Према његовим речима, 100 тона воде сипано је ноћас, а шест машина раде јутрос и преврћу смеће, што је начин на који се врши догашавање.

Весић је рекао да депонија у Винчи постоји од 1972. године и да се сваке године тамо одложи 500.000 тона смећа.

Како је истакао проблем депоније ће до краја године бити решен и она ће бити затворена и убудуће ће се отпад прерађивати.

Међутим, наглашава да ће се дим осећати још пет, шест дана и додаје да је ситуација са пожарима широм Европе много гора и да код нас бар нико није био животно угрожен.

"Током 2019. године урадили смо брану да зауставимо клизање депоније према Дунаву како се смеће не би спустило у реку и загадило је", истакао је Весић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се овакав инцидент понови, заменик градоначелника је рекао да су мале шансе да се то догоди, јер нам предстоји јесен, када се иначе такви инциденти ређе дешавају, а до краја године ће проблем бити решен. 

Непријатан мирис паљевине са депоније у Винчи могао се осетити и у недељу у готово целом Београду.

У београдском насељу Винча избио је пожар у суботу, а насеље је прекрио густ црни дим. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво