Читај ми!

Лепо је кад постоји мали знак пажње за даваоце, али нико неће дати крв само због улазнице за базен

У овом тренутку смањене су резерве крви свих група. Ивана Родић из Института за трансфузију крви рекла је за РТС да заједно радимо на томе да стекнемо такву културу да пре одласка на одмор одемо у Институт и дамо крв.

И поред бројних апела, и даље је значајно смањен број грађана који добровољно дају крв у сали Института за трансфузију крви Србије и на терену. 

Ивана Родић, начелник Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви Института за трансфузију, рекла је да увек постоје довољне резерве крви за збрињавање хитних стања која не могу да чекају, али нема значајног померања операција.

"Важно је да одржимо континуитет свакодневног прилива довољних резерви крви да се у таквој ситуацији не бисмо нашли", рекла је Родићева.

Говорећи о томе које су то количине, Родићева каже да је до пре десетак дана било око 300 јединица крви сваког дана, а сада је ближе ка 350 јединица крви, проблем је варирање броја давалаца од дана до дана – у понедељак је било 306, у уторак 163, јуче је било 250.

"Додала бих да сваке године причамо о томе, то није ситуација која се дешава само у нашој земљи, то се дешава у свету, лето је период када се људи опусте. Заједно радимо на томе да стекнемо такву културу да пре одласка на одмор, дан-два одемо у Институт за трансфузију и дамо крв", рекла је Родићева.

"Нисмо направили довољне резерве крви у марту и априлу" 

Страх од короне смо превазишли у прва два месеца од почетка пандемије, каже она.

"Убедили смо грађане који имају поверење у нас да је у потпуности безбедно дати крв, поштујемо све приписане епидемиолошке мере", истакла је Родићева.

Већи је проблем јер нам је у организационом смислу било онемогућено да радимо акције према плану који је постављен и због онлајн наставе, матуранти и студенти нису били у школама и на факултетима, људи раде од куће, рекла је она.

Каже да нису обезбеђене довољне резерве крви у марту и априлу које ће се даље преносити из месеца у месец. "Не можемо бити незадовољни одзивом грађана, али је ово је тежи период између два таласа короне него пик", каже она.

Збрињавају новопристигли пацијенти и они чије је лечење било одложено.

Према њеним речима, важно је да сви који су чекали на лечење буду збринути.

Пре нешто више од недељу дана, у Новом Саду, испред "Спенса", добровољни даваоци су, као вид мотивације, добијали карте за фудбалску утакмицу.

Према њеним речима, лепо је да постоји неки мали знак пажње за даваоце крви, давање је ненаграђено, нико од грађана неће дати крв зато што је добио улазницу за базен, али то је вид поштовања различитих спортских удружења и културних установа, некада дајемо улазницу за позоришну представу – то је вид поштовања најхуманијих људи и друштвено признање.

Колико смо хуман народ

Родићева каже да су грађани Србије хумани, по достигнутом нивоу давања крви спадамо у ред средње развијених европских земаља.

Указује да различите трагедије и елементарне непогоде покрећу људе, то је импулс који је у нама.

"Наш посао на обезбеђењу довољно крви је зато тежак – свакога дана очекујемо доказ хуманости – када прочитате да се десила саобраћајна несрећа, највећи број грађана ће реаговати. И у осталим данима када нисте прочитали вест да се нешто десило, није било поплава велики број грађана чека на лечења, готово да нема здравствене интервенције која се може реализовати без трансфузиолошке потпоре", истакла је Родићева.

Вакцинисани могу да дају крв 

Подсећа да вакцинисани кинеском вакцином и "Фајзером" могу дати крв без одлагања. А ко је примио "спутњик" и "Астра-Зенеку" 15 дана након примљене дозе.

Не позивамо само добровољне даваоце крви, већ све грађане, укључујући и оне који нису дали крв или су то учинили пре пет година – од тога зависи да ли ће резерве бити довољне, нагласила је Родићева.

"Као трансфузиолошка кућа улажемо максималне напоре да будемо доступни грађанима. На сајту сви који желе да дају крв могу да погледају распоред. Наш рад нема поенту ако се на акцијама не појаве људи који желе добровољно да дају крв", закључила је Ивана Родић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво