Читај ми!

Сећање на жртве "Олује" – у забораву нема опроштаја ни себи ни другима

Централна манифестација поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја" 1995. године, одржана је у земунском насељу Бусије. Председник Александар Вучић поручио је окупљенима да показујемо колико волимо свој народ и како нећемо да заборавимо све оно кроз шта су наши Крајишници морали да прођу. Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да је то било страдање библијских размера, а да су простори где су живели Срби пусти. Бог не броји чијих је жртава више, пред њим су све жртве исте, рекао је патријарх Порфирије.

Србија и Република Српска обележавају Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Централна церемонија одржана је у земунском насељу Бусије – где се те 1995. године зауставио велики број крајишких Срба.

Обележавању трагичног догађаја за српски народ, који Хрватска слави као дан победе и домовинске захвалности, присуствовао је председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске, који су се претходно састали у вили "Мир".

Испред Цркве Ћирила и Методија окупио се велики број грађана, а опело је служио патријарх српски Порфирије.

Први пут су на обележавању Дана сећања на жртве "Олује" били су присутни преживели из логора Јасеновац.

Поводом годишњице, огласили су се државни званичници и удружења, и истакли да је етничко чишћење прошло некажњено, као и да се само неколицина Срба вратила својим кућама, јер услови за повратнике остају незадовољавајући.

Aкција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину.

Према подацима Комесаријата за избеглице – око 220 хиљада Срба је тада избегло из Хрватске.

Документационо-информациони центар "Веритас" у својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције.

Од тог броја је 1.228 (65 одсто) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације.

Многе жртве ни данас нису откривене нити идентификоване.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара