Читај ми!

Србија и РС обележавају Дан сећања на страдале у "Олуји"

У земунском насељу Бусије у којем углавном живе избеглице из Хрватске данас ће бити одржана централна манифестација - Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја" која је почела 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину у којој је протерано 220.000 Срба, а скоро 2.000 је убијено.

Обележавању тог трагичног догађаја за српски народ који Хрватска слави као дан победе и домовинске захвалности присуствоваће председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске, а скуп почиње у 19.30.

Република Српска од 2014. године заједно обележавају овај дан, као дан српског страдања.

Председник Вучић позвао је све грађане који желе да присуствују да дођу на обележавање, али је замолио и да због коронавируса то не прелази велике бројеве.

"Да у том дивном насељу одамо пошту погинулима и присетимо се свих прогнаних у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата", рекао је Вучић.  

Српско народно вијеће саопштило је да ће у име српског народа у Хрватској годишњицу "Олује" обележити као и до сада, сећањем на страдање српског народа, али указују и да се том приликом не смеју заборавити страдања хрватског народа.

СНВ подсећа да је пре 26 година започела акција "Олуја", која је након, обимом мање, али по последицама једнаке акције "Бљесак", проузроковала историјски егзодус Срба с подручја западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је хрватска злочиначка акција "Олуја" била највеће етничко чишћење почињено после Другог светског рата, за које до данас нико није одговарао.

Нагласио је да Србија, коју води председник Александар Вучић, никада тај злочин према Србима неће заборавити, нити престати да инсистира на правди и казни за злочинце.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да акција "Олуја" представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске.

"Олуја" је почела 4. августа 1995. године нападом хрватске војске и Хрватског вијећа одбране на Републику Српску Крајину, због чега се сваке године тај датум обележава као дан посвећен страдалим и прогнаним Србима на територији Хрватске.

Документационо-информациони центар "Веритас" на својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције "Олуја".

Од тог броја је 1.228 (65 одсто) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације, поводом 26. годишњице "Олује".

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво