Ко купује вредне слике и зашто је све више оних који прате светске аукције

"Стражар" међу вешом, тако би након претреса кофера путника који је слетео на аеродром у Београду, могла да се назове чувена слика Паје Јовановића. Чувену слику "Стражар" су на лицу места одузели цариници, јер није пријављена и сада се налази у њиховом депоу. Слика са свим таксама вреди 137.500 евра.

Заплењена слика ''Стражар'' Паје Јовановића и даље се налази у депоу Управе царина, која је одмах по откривању прекршаја, поднела захтев за покретање поступка.

Судски предмет је формиран и додељен судији, а суђење је заказано за 7. септембар. Предвиђена казна по овом прекршају, непријављивање робе за царињење, је од једноструке до четвороструке вредности робе.

То значи да би новчана казна, бар према подацима који се налазе код прекшајног судије могла да износи око пола милиона евра.

"У конкретном случају предвиђено је и изрицање заштитне мере, а то је одузимање предмета, уколико се осуђујућом правосудном пресудом утврди, суд ће такву одлуку и да донесе", каже судија Прекршајног суда Ђуро Павлица.

Слика је легално купљена на аукцији у бечком "Доротеуму" коју су пратили и наши кустоси и стручњаци. То је иначе пракса, праћење аукција свуда у свету.

"Свако од колега прати кретање и токове слика у аукцијским кућама. То је могућност за откуп. Рецимо прошле године смо један предмет откупили, а други смо добили на поклон", објашњава Лидија Хам из Народног музеја.

У Народном музеју кажу да и када нису у могућности да откупе поједине вредности, за помоћ се обраћају држави.

У музеју се чува на десетине слика Паје Јовановића, али и велики број радова на папиру. Све су значајније и приватне колекције, о којима стручњаци знају готово све.

"Контакт са приватним колекционарима врло је тесан и та сарадња је драгоцена. Знамо све о кретању и смештају слика, а пружамо им и стручну помоћ. Рецимо, пре короне у Атријуму је била изложена слика Паје Јовановића из приватне колекције и сви су могли да је виде, наглашава Лидија Хам.

За дела Паје Јовановића посебно су заинтересовани колекционари са Блиског истока, са најтраженијим мотивима: чувари, стражари, у историјским или идеализованим народним униформама.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара