Читај ми!

Покушао да у коферу унесе слику Паје Јовановића, вредну више од 130.000 евра

Цариници су на аеродрому "Никола Тесла" запленили уметничку слику вредну 110.000 евра чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је један путник покушао да спаковану у пртљаг, без пријављивања, унесе у земљу. Слика је прошлог месеца продата на аукцији у бечком "Доротеуму".

Прекршај је откривен у четвртак, приликом контроле путника који су у Београд долетели из Беча.

Један од њих, 39-годишњи Београђанин се по преузимању пртљага са карусела упутио ка излазу са аеродрома преко зеленог контролног пролаза, немењеног путницима који немају ништа за царињење.

Када је његов пртљаг, без обзира на то, детаљно прегледан, испоставило се да се међу гардеробом и личним стварима налази и урамљена слика "Стражар", димензија 70 x 56 цм, чувеног Паје Јовановића, саопштила је Управа царина.

Поред тога, цариници су уз слику пронашли и оригинални рачун, који са свим таксама износи 137.500 евра, као и оверен образац за повраћај ПДВ-а. Осим што је починио прекршај тиме што није пријавио робу чија је вреност већа од 100 евра, испоставило се да путник код себе има и 15.500 евра, које такође није пријавио.

У склопу аукције за дела 19. века, прошлог месеца у бечком "Доротеуму" продате су две слике Паје Јовановића, од којих је једна била заплењени "Стражар".

Уметничка слика, као и 5.500 евра, колико је преостало пошто је путнику враћено дозвољених 10.000 евра, биће привремено задржани до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом.

Цариници на београдском аеродрому најчешће се сусрећу са покушајима кријумчарења фирмиране гардеробе, вредног накита и сатова, па је тако само током последњих неколико месеци заплењено чак десет скупоцених сатова познатих робних марки, наводи се у саопштењу.

Најскупљи међу њима је "ролекс" вредан око 45.000 евра, пронађен код путника који је допутовао из Дубаија средином априла.

У сличном покушају је спречен и путник, који је такође долетео из Дубаија, који је у свом пртљагу скривао мушки ручни сат "Franck Muller", вредности 36.000 евра.

Укупна вредност робе заплењене на овој царинској испостави током протекла четири месеца премашује 300.000 евра.