Читај ми!

Напуштање дома и хранитељске породице је изузетно тешко, како можемо да помогнемо младима

Сваке године око 200 младих изађе из дома или хранитељске породице. У Београду право на помоћ имају још годину дана, а у већини градова тај проблем је само њихов. Организације "Мој круг" и "ЦЕПОРА" помажу младима који се сусрећу са проблемима у сналажењу након напуштања хранитељских породица и домова тако што их, између осталог, повезују са послодавцима који им дају прилику за први посао.

Јасмина Ђоковић из Удружења "Мој круг", која је и сама изашла из хранитељске породице, навела је да је тренутак напуштања хранитељске породице нешто што никад неће заборавити, пошто младе особе тада нису спремне на оно што их чека.

"Ја сам добила стан уз подршку, који се налази на Чукарици и онда је кренула даља моја борба за посао, за све остало што чека једну младу особу. Не знате ни сами како, али знате да морате. Данас мислим да сам на правом месту и задовољна сам собом и својим животом, како ја, тако и људи из удружења "Мој круг". То су млади и успешни људи који се труде и боре", рекла је Јасмина Ђоковић.

Како је навела, нада се да су они пример младима које напуштање хранитељске породице или дома тек чека.

Јасмина Ђоковић је додала да је и даље у контакту са вршњацима који су напустили хранитељске породице кад и она и додала је да су све приче позитивне и да су све што им се дешавало у младости оставили за собом.

Директорка Центра за позитиван развој деце и омладине ЦЕПОРА Лидија Буквић Бранковић је навела да сви теже осамостаљивању, али и напоменула да то зна да иде различитим темпом и да многи и са 30 година који имају стабилне послове и даље живе у својим примарним породицама.

"Млади који су у систему у истом тренутку који нису они сами бирали када су спремни треба да се суоче са свим изазовима које осамостаљивање носи. У истом тренутку морају да буду сигурни да имају кров над главом, да имају довољно средстава да плате кров над главом, довољно средстава да издржавају себе, да имају стабилан посао, да знају да располажу новцем који имају на начин да подмире своје обавезе, да немају проблеме и да реше личну документацију", истакла је Лидија Буквић Бранковић.

Млади напуштају хранитељске породице или дом са 18 година, а уколико наставе школовање на факултету, могу да остану у систему најкасније до 26. године.

"Због свега тога, тог великог стреса, колико год да сте спремни, неспремни сте и млади то знају. Дешавају се разни примери да они покушавају на различите начине да продуже право на дом и дођу до 26. године. Тако имате ситуацију да имате добре студенте који намерно падају испите, односно не положе испите, да би остали још годину дана. Млади у средњој школи намерно падају разреде да би се продужило право на смештај", казала је Буквић Бранковићева и додала да то говори колико је све изазовно за њих.

Истакла је да мањи проценат младих користи помоћ у виду коришћења станова до две године за који не плаћају закуп, већ само рачуне, али да се ипак највећи проценат младих сналази колико може и да тада искачу сви ризици, пошто остају потпуно сами.

Организацију "Мој круг" чине особе које су се налазиле у хранитељским породицама и домовима и пружају подршку младима тако што могу да им се обрате за помоћ у практичним стварима, као што је истицање личне карте.

Често се овим организацијама јављају послодавци који дају прилику младима и обезбеђују им први посао и прилику да стекну радно искуство.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво