Читај ми!

Михајловић: Испитаћемо проблеме у изградњи малих хидроелектрана

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да ће бити урађена ревизија пројеката малих хидроелектрана, и да ће се видети ко је одговоран за проблеме који су се појавили у изградњи малих хидроелектрана у претходном периоду, наводи се у саопштењу.

Зорана Михајловић је приликом обраћања у Народној скупштини истакла да ће видети "зашто смо као држава дошли у ситуацију да због проблема у реализацији пројеката, новим законом о коришћењу обновљивих извора енергије забрањујемо изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима, као једина земља уз Босну и Херцеговину која је забранила градњу малих хидроелектрана.

"Да видимо како су локалне самоуправе доносиле планске акте, а да нису провериле ни да ли имају реку, зашто су негде рађене студије процене утицаја на животну средину, а негде не, зашто министарство које је водио Горан Триван годинама није доносило правилнике који би спречили многе проблеме, зашто је Завод за заштиту природе доносио па мењао услове и како су инвеститори радили мимо дозволе. Утврдићемо ко је радио мимо закона и процедура и подићи пријаве против свих, од директора до министра", рекла је Михајловићева у парламенту, где је у току расправа по амандманима на предложене законе из области енергетике и рударства.

Додаје се да је рекла да мале хидроелектране постоје свуда у Европи и представљају важан и добар извор енергије.

"И ми у Србији имамо велику традицију у изградњи хидроелектрана, још 1900. године изграђена је прва ХЕ у Ужицу, а 1903. и мала хидроелектрана Вучје. Али, они коју су реализовали пројекте мимо прописа и претходно министарство за заштиту животне средине које је на све то ћутало нас је довело до тога да данас на неко време забрањујемо МХЕ", додала је министарка.

У заштићеним подручјима налазе се 33 мале хидроелектране 

Михајловићева је рекла да је у Србији изграђено укупно 137 малих хидроелектрана, укупне снаге око 98 мегавата, а да се 33 налазе у заштићеним подручјима.

"С друге стране, они који данас причају да МХЕ не треба да се граде нигде, као што је Александар Јовановић Ћута, су исти људи који су хтели да граде МХЕ. Тај исти човек је 2016. хтео да гради МХЕ, чак није ишао ни редовном процедуром, него је тражио везу у влади да добије енергетску дозволу. Тражио је и да се онемогући проширење хидроелектране у државном власништву да би он могао да изгради своју. То је тај исти човек који данас говори како треба забранити градњу свих МХЕ", рекла је Михајловићева.

Додала је да се они који се данас противе изградњи свих МХЕ баве се само политиком и користе животну средину зарад својих интереса и свог политиканства.

"Ти људи кад се буду појавили на изборима, грађани ће показати колико верују у њихову причу. А ми се као грађани не смемо делити по томе да ли неко више или мање брине о ваздуху, води, земљи, посебно не да нас деле они које не занимају ни вода, ваздух ни реке, већ сопствени интереси", рекла је Михајловићева.

"Не разговара се о приватизацији Ресавице"

Михајловићева је навела да се не разговара о приватизацији Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица.

Истакла је да је чињеница да се мора наћи начин како да се, поред субвенција од преко 40 милона евра годишње, обезбеди запослење тим људима, јер ће се смањивати производња из угља.

"Али ниједног тренутка није било приче о приватизацији Ресавице. Петрохемија, да, ради се на томе са Министарством привреде, али Ресавица не", поручила је Михајловићева.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи